Sajam

Na Fortici danas 27. izdanje Zelenog Kastva

Sanja Gašpert



KASTAV Danas od 15 do 18 sati u Kastvu će, na Fortici, biti održano 27. izdanje Zelenog Kastva – sajma zdrave hrane, kozmetike i sredstava za čišćenje domova i odjeće, koji će ovoga puta biti u karnevalskom ruhu. Sudjelovat će 25 uzgajivača i proizvođača iz Postojne, Buzeta, Pule, Pazina, Veprinca, Kastva, Škalnice, Rijeke, Čabra, Krasnog, Oštarija, Karlovca, Zagreba, Bjelovara, Varaždina, Osijeka, Opuzena i Metkovića, s proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga i poduzeća.


U ponudi će biti korjenasto povrće i zelenje, voće, voćne prerađevine, sokovi i sirupi, kravlje mlijeko, sirutka i mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate prerađevine, bučino ulje i prerađevine, razni povrtni namazi i salse, batat narančasti i ljubičasti, marmelade od batata, nezamislive kombinacije namaza medvjeđeg luka,razna brašna, palente i žitne pahuljice starih sorti žitarica, obilje raznih vrsta kruha, torti i slastica. Bit će češnjaka, kapule, slanutka, raznih sorti tikava i kestenja.


Bit će tu i raznih čokoladnih namaza i čarobnih kombinacija, raznih vrsta ekomeda i izuzetan apikompleks, prirodne kozmetike za njegu tijela, prirodnih sapuna, šampona, melema i krema. »Zdrava« sredstva za čišćenje i sredstva za pranje odjeće, upotpunit će vrlo bogatu ponudu sajma. Posljednji put ove sezone u ponudi će biti agrumi iz doline Neretve, kao i voćni namazi agruma raznih okusa i kombinacija te arančini. Također, bit će u ponudi sokovi jabuka u raznim kombinacijama iz okolice Karlovca, razne kombinacije soka aronije, rabarbare, keksa, marmelada i čaja, a novitet sajma je sušena malina u prahu. OPG Stipe Štavlić donosi svježa jaja iz nekonvencionalnog uzgoja.




Uz neke dosadašnje teme, s novim temama, kao i svaki puta do sada, prostor sajma i stolove proizvođača krasit će radovi dječjih vrtića »Vladimir Nazor« iz Kastva, Kockice i Poneštrice iz Rubeša te osnovnih škola »Milan Brozović« iz Kastva, »Drago Gervais« iz Brešca, »Rikard Katalinić Jeretov« iz Opatije te OŠ »Fran Franković« s Drenove.