Spontano okupljanje

Mještani blokirali ulaze u ‘smrdljivu’ Marišćinu: ‘Ne mičemo se odavde dok ju ne zatvore’

Portal Novilist.hr

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Nije nam lako pržiti se na ovom suncu s malom djecom i starijim ljudima, ali svima nam je već dosta situacije koju trpimo, ističe Davorka Simčić. Pred Marišćinom blokirano desetak kamiona



VIŠKOVO Pedesetak mještana jutros se spontano okupilo pred Marišćinom i blokiralo ulaze u ovaj županijski Centar za gospodarenje otpadom, nakon što već mjesecima trpe nesnosan smrad i iznevjerena obećanja o zatvaranju pogona u koji su Hrvatska i Europska unija zajedno ulupale 30-ak milijuna eura.


Okupile su se čitave obitelji s djecom, ističu da više nemaju izbora, jer uz ovakvu Marišćinu ne mogu živjeti. Pred ulazom u centar već je blokirana kolona od desetak smetlarskih kamiona.


– Nije nam lako pržiti se na ovom suncu s malom djecom i starijim ljudima, ali svima nam je već dosta situacije koju trpimo. Spontano smo se ovdje okupili, a povod nam je bila reakcija pomoćnice ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića, koja je našem Josipu Begonji rekla da smrad s Marišćine nije ministrova briga.





Ljuti smo na njegovu prljavu igru riječi, jer on nam je obećao da će Marišćinu zatvoriti zbog smrada. Međutim, sad kaže da je obećao samo riješiti problem sa sumporovodikom, a da smrad s ovog smetlišta nije njegov, već problem lokalne tvrtke i vlasti. Sada više o zatvaranju nitko ne govori, a mi i dalje živimo u užasnom smradu i svake večeri moramo se iznova zatvarati u kuće, ispričala je Davorka Simčić, koja je zajedno sa svojim sumještanima jutros došla pred Marišćinu.



Okupili su se spontano, ali ističu: ‘Ne damo se, držat ćemo se ovdje koliko god treba’.


Mještane je posebno šokiralo ono što su čuli od jednog od vozača kamiona, koji im je priznao da na Marišćinu voze bale goriva iz otpada iz istarskog centra za gospodarenje otpada Kaštijun. 


– Kad smo ga upozorili da se na Marišćini zakopavaju bale, direktor Miodrag Šarac rekao nam je da ne brinemo, da je tu riječ o ostacima s Marišćine. Sad nam je vozač potvrdio da se ovdje vozi i zakopava zapaljivo gorivo iz otpada s Kaštijuna. Ovog tjedna na noge su se digli i stanovnici koji žive u okolici Kaštijuna, jer se i iz tog centra počeo širiti užasan smrad, rekla je Davorka Simčić.


U popodnevnim satima ovaj je spontani prosvjed priveden kraju.


– Spontana blokada je privedena kraju, pokazali smo da smo tu i da i malo može biti jako puno, poručila je Davorka Simčić.