Stop na ulazu

Mandić i Kukuljan nisu ušli u Rijeka plus: “Kamioni Čistoće u lošem su stanju kao i autobusi Autotroleja”

Marinko Glavan

Petra Mandić i Josip Kukuljan / Foto: S. DRECHSLER

Petra Mandić i Josip Kukuljan / Foto: S. DRECHSLER

Izuzetno nas brine sigurnost građana u autobusima Autotroleja, ali nas jednako tako brine i kako će nam grad izgledati ako se i kamioni Čistoće počnu kvariti kao autobusi Autotroleja, rekla je Petra Mandić



RIJEKA Sustavno, godinama, autobusi Autotroleja i kamioni Čistoće nisu održavani kako treba i sada to dolazi na naplatu – izjavila je Petra Mandić gradska vijećnica iz redova Mosta, nakon što je zajedno s kolegom Josipom Kukuljanom jučer bezuspješno pokušala obići servisnu radionice Rijeka plusa, gradske tvrtke zadužene za održavanje voznog parka komunalnih društava Autotrolej i Čistoća.


Svakodnevne dojave


– Naša je dužnost kao gradskih vijećnika da ispitamo i utvrdimo što se događa, na licu mjesta, a ne da samo čekamo sjednicu Gradskog vijeća i pitanja na aktualnom satu, rekla je Mandić, objašnjavajući kako su ona i Kukuljan svoj dolazak uredno najavili još prošlog petka, kako bi pokušali utvrditi kakvo je stanje s održavanjem vozila, ali i kakvi su radni uvjeti radnika u servisnoj garaži Rijeka plusa.


– Imamo svakodnevne dojave zaposlenika Rijeka plusa o problematici održavanja vozila. Svima je dobro poznat problem s održavanjem vozila Autotroleja, nažalost u subotu je jedna gospođa ozlijeđena. Ono što se ne zna je da su kamioni Čistoće u gotovo jednako lošem stanju. To su dojave ljudi iz samog Rijeka plusa i Čistoće. Zato smo i došli da vidimo kako se radi i koliko kamioni čekaju na popravak.




Izuzetno nas brine sigurnost građana u autobusima Autotroleja, ali nas jednako tako brine i kako će nam grad izgledati ako se i kamioni Čistoće počnu kvariti kao autobusi Autotroleja. Kako će otpad biti pokupljen i odvezen. U zadnje vrijeme već se vide problemi s odvozom otpada. Ovaj vikend smo, primjerice, čistili centar grada, na Gomili, gdje se vrlo često događa da otpad nije pokupljen, nego su baje pretrpane, a otpad se odlaže i izvan njih, rekla je Mandić, dodajući kako im je direktor Rijeka plusa Željko Smojver zakazo novi termina za posjet servisnoj garaži za današnji dan.


– No sumnjam da će nas sutra dočekati ono što bismo vidjeli danas, rekla je Mandić.


Jučer im je ulazak, nadovezao se Kukuljan, onemogućen, bez ikakvog objašnjenja.


Bez dočeka


– Došli smo samo pred Rijeka plus, ali ne i unutra. Nisu nas pustili, iako smo se uredno najavili još u petak. Nitko nas nije dočekao pa smo zamolili zaštitarku na ulazu da pozove nekoga od nadležnih. Pozvala je tajnicu direktora Željka Smojvera, koja je rekla da on ima kolegij i da ne možemo ući. Odgovorili smo da nam ne treba direktor, nego bilo tko od zaposlenika, poput šefa smjene, koji će nas uvesti u prostore za održavanje vozila. Htjeli smo, kao odgovorni gradski vijećnici, vidjeti uvjete rada radnika u garaži, kao i kamione Čistoće koji su na popravku. Htjeli smo vidjeti i knjige ulaska i izlaska kamiona te provjeriti rade li se servisi na vrijeme.


– Prema dojavama iz Rijeka plusa i Poslovnih sustava, kamioni dugo čekaju na ulaz i početak radova na servisu ili popravku, što se na Škurinjama nije događalo, dok su popravljani u radionici same Čistoće, kazao je Kukuljan, najavivši kako će, kada im ulazak u servisnu radionicu Rijeka plusa bude omogućen, on i Petra Mandić izvijestiti građane o svemu što su vidjeli i utvrdili.


I vrata garaže pokvarena


Petra Mandić tvrdi da su i pred samom garažom utvrdili nepravilnosti, odnosno nepoštovanje zakonom propisanih uvjeta rada.


– Koliko smo vidjeli, pokvarena su im vrata garaže, a prema informacijama koje imamo, vrata ne rade već duže vrijeme, što znači da su radnici radili na temperaturama nižim od minimalno propisanih, rekla je Mandić.