O stanju u psihijatrijskoj bolnici

MOST OPTUŽUJE Lopača nije dobila nijednu kunu decentralziranih sredstava zahvaljujući pasivnosti gradonačelnika

Tihana Tomičić

Petra Mandić upozorava da je Grad Rijeka izuzetno loš gospodar i da bi Lopača kao specijalna bolnica morala imati ista prava kao druge takve ustanove / Snimio Sergej DRECHSLER

Petra Mandić upozorava da je Grad Rijeka izuzetno loš gospodar i da bi Lopača kao specijalna bolnica morala imati ista prava kao druge takve ustanove / Snimio Sergej DRECHSLER

Zastupnica Ines Strenja upozorila je kako je Lopača ustanova koja treba opstati u PGŽ, no Županija nije za nju uplatila nijednu kunu. Strenja je podsjetila kako su odbijeni njeni amandmani na državni proračun za 10 milijuna kuna nakon devastacije požarom i  milijun kuna s kojima se Županija trebala uključiti u obnovu ustanove, već se odlučilo oduzeti 250.000 kuna od sredstava za sanitarne čvorove u KBC-u i to dati Lopači



RIJEKA Most nezavisnih lista progovorio je o stanju u Psihijatrijskoj bolnici Lopača, uz ocjenu da je ono neodrživo i neizdrživo, a do čega je došlo zbog međusobnog prebacivanja odgovornosti Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Vlade.


– Sve tri institucije koriste se krivo citiranim zakonima kako bi odgovornost prebacile na onu drugu, i na kraju pacijenti postaju žrtvom birokracije. Ni prošlogodišnja tragedija s požarom nije ništa promijenila – tada su razni dužnosnici došli, slikali se i prikupljali bodove na obećanjima, koja nikada nisu ispunili. Kao psihijatar vrlo dobro znam kako je tim ljudima, pacijentima – izjavio je saborski zastupnik Božo Petrov.


Zastupnica Ines Strenja upozorila je kako je Lopača ustanova koja treba opstati u PGŽ, no Županija nije za nju uplatila nijednu kunu. Strenja je podsjetila kako su odbijeni njeni amandmani na državni proračun za 10 milijuna kuna nakon devastacije požarom i  milijun kuna s kojima se Županija trebala uključiti u obnovu ustanove, već se odlučilo oduzeti 250.000 kuna od sredstava za sanitarne čvorove u KBC-u i to dati Lopači. 




– Lopača je ustanova koju je preuzeo Grad kad nitko drugi nije htio biti jedan od osnivača. Svi su izbjegli rješavanje situacije da tamo ima samo 50 kreveta na račun HZZO-a i da ustanova nije dobila nijednu kunu od decentraliziranih sredstava. Zakonom koji je postojao i prije, a posebno onim od 1. rujna, ta sredstva su mogla biti osigurana, jer sada čak i općine mogu biti osnivači, a 3. siječnja je donesena uredba o načinu financiranja decentraliziranih funkcija te izračuna iznosa pomoći izravnanja gdje Vlada ponovno zaboravlja ovu ustanovu. Prozivamo Vladu, prozivamo one koji su trebali upozoriti na ovu uredbu poput državnog tajnika koji dolazi s našeg prostora. Ukoliko ne želimo gašenje Lopače, ako to nikome nije namjera, potrebno je hitno djelovati. Na Rabu se liječe pacijenti iz šest drugih županija, koje nisu uložile ništa, dok je PGŽ uložila 60 milijuna kuna u Rab, a u Lopaču ni kune – izjavila je Ines Strenja.


Gradska vijećnica Petra Mandić upozorava da je Grad Rijeka izuzetno loš gospodar i da bi Lopača kao specijalna bolnica morala imati ista prava kao druge takve ustanove.


– Grad je obavezan urgirati, kako bi bolnica dobila ono što joj ide. Kako je moguće da gradonačelnik 28. veljače ne zna da je 3. siječnja donesena ova odluka koja se svake godine donosi baš tada? Kako njegovih 500 podređenih nije upućeno u to? Nije opravdanje pozivati se na Vladu, jer što je on poduzeo da se dobiju sredstva koja Lopači pripadaju? Laž je da su se ona mogla dobiti tek od ove godine. Pozivamo gradonačelnika Obersnela da hitno urgira kod Vlade kako bi se odredba izmijenila, dok je država dužna sanirati štetu – izjavila je Petra Mandić.