Jesu li riječke plaže spremne?

LJETO POČELO Radovi na Biviju i kod Park hotela na Pećinama još uvijek u punom jeku

Ljiljana Hlača

Uređenje plaže broj 2 na Pećinama   / Snimio Vedran KARUZA

Uređenje plaže broj 2 na Pećinama / Snimio Vedran KARUZA

Bivio i Park hotel su kupače dočekali nespremni i sa smećem, a na plaži Ploče bivši koncesionar je navodno prema nekim nepotvrđenim informacijama već trebao pokupiti svoju derutnu opremu



RIJEKA Po temperaturama i sparini ljeto je već odavno započelo, a naša novinarska ekipa dobila je zadatak da provjeri jesu li riječke plaže spremne za ovu sezonu kupanja koja »kalendarski« uvijek počinje 1. lipnja (iako su je neki već odavno otvorili).


Naime, ove godine – a o tome je bilo riječi na gradonačelnikovom kolegiju – Grad Rijeka se po prvi put suočio s nekim »problemima« koji bi mogli izazvati probleme kada je riječ o održavanju i čišćenju plaža.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA





Naime, raspisana su dva natječaja za bravarske radove koji su dio projekta održavanja i nitko im se nije javio jer obrtnici navodno nemaju dovoljno ljudi da bi preuzeli jednogodišnji ugovor.


Slično je i s čišćenjem plaža. Grad Rijeka održava 22 plaže, 13 plaža na Kantridi i Kostabeli i devet plaža na Pećinama čija je ukupna površina 108.000 metara.


Lani je Grad Rijeka za riječke plaže imao na raspolaganju 5,17 milijuna kuna prikupljenih iz komunalne naknade i naknade upravljanja pomorskim dobrom, što je bilo za 961 tisuću kuna više nego godinu ranije. I ove godine na raspolaganju im je isti budžet za ulaganje u riječko pomorsko dobro.


Smeće na plaži


Većina plaža bila je solidno popunjena i relativno je spremna za ovo ljeto.  Mnogi su jučerašnji vrući dan odlučili provesti na moru,  a najviše je kupača bilo na plaži kod nogometnog stadiona.



Tomu je tako zbog dostupnog parkinga, do mnogih riječkih plaža zapravo se ne može autom.  Sve je znači dobro: ne treba baš cjepidlačiti – osim Bivija, plaže kod hotela Park na Pećinama, koje se uređuju i koje su trebale po najavama Grada biti već gotove,  a i situacija oko plaže Ploče je malo nejasna.


Bivio i Park su kupače dočekale nespremne i sa smećem, a na plaži Ploče bivši koncesionar je navodno prema nekim nepotvrđenim informacijama trebao pokupiti svoju zaostalu i već derutnu opremu – ali nije.


Riječ je o nekakvoj kućici, baldahinima, drvenim podestima, daskama. Ako ništa drugo kvaliteta mora jučer je prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a  svugdje bila izvrsna.


– Da je to trebalo biti gotovo, mislim da ipak jest. Ako će to trajati još nekih 15 dana, onda je to u redu, ali vidjet ćemo. Ima tu dosta turista. Ne znam zašto sve kod nas mora trajati mjesecima, rekla nam je kupačica koju smo zatekli na Biviju Ana Miletić. Ako radovi nisu gotovi, moglo se barem pokupiti ovo smeće, dalje nam veli pokazujući na jednu hrpicu biootpada. No, to nije bila jedina hrpica,  i na ulazu u plažu bile su nekakve vreće.



Uređenje sunčališta


Najviše se posljednjih godina (nakon Grčeva na Pećinama) ulagalo upravo u to kupalište. Podsjetimo, krajem 2016. godine na plaži Bivio izvedeni su radovi na zaštiti stijenskog pokosa da bi lani fokus bio na središnjem dijelu ovog kupališta.


Naime, taj dio imalo je staro betonsko sunčalište, koje je bilo dotrajalo. Sunčalište je obnovljeno, napravljena je staza, dok je kupalište dobilo tri ulaza u more, sanitarni čvor i plažnu svlačionicu.


Ove godine nastavlja se s uređenjem sunčališta i staze na zapadnom dijelu plaže. Bivio će dobiti još jedan ulaz u more te će se urediti šljunčani dio obale. Radovi po nekim kupačima kasne zbog vremenskih prilika i što se u njih ušlo  prekasno.



Kada je riječ o plaži kod hotela Park, tu se radi novi betonski plato, u planu je da kupalište dobije nove ulaze u more na mjestima nepristupačne obale, u gabaritu postojeće plaže i katastarske čestice. No, ono je još uvijek raskopano. Neki kupači su nam rekli da su čuli da bi sve trebalo biti gotovo do 15. lipnja. I to ostaje otvoreno.


Previše novca potrošeno


– Mislim da se tu utuklo previše novaca. To je ludo. To se moglo samo malo popraviti, postaviti pokoji rukohvat. A sada beton, beton i samo beton. Park je trebalo urediti u nekom mediteranskom štihu, a ne ovakvo. A kada su u pitanju radovi – strojevi su u pogonu do kasnih večernjih sati. To se stalno nešto ronda, rekla nam je jedna kupačica i stanarka Pećina koja je željela ostati anonimna. Neki drugi pak kupači smatraju da je bilo vrijeme da se ovo kupalište popravi,  ono će sada izgubiti starinski štih – ali bit će barem moderno, rekli su nam.



Radovi su tu bili planirani još lani, ali se nisu izveli zbog preraspodjele sredstava Plana održavanja pomorskog dobra na prijelazne radove iz 2016. godine od kojih su značajniji bili uređenje sunčališta i staze na plaži Grčevo, uređenje staze do šljunčane plažice istočno na plaži Igralište i uređenje obalnog zida do plaže za pse Brajdica.