Sporazum

Kostrena i Selnica ob Dravi postale općine prijatelji

Biljana Savić

Slovenski domaćini i gosti iz Kostrene su simbolično i svečano obilježili početak suradnje, dok je sam čin bratimljenja održan na svečanoj sjednici u okviru proslave Dana Općine Selnica ob Dravi



KOSTRENA – Jučer je u Selnici ob Dravi potpisan Sporazum o prijateljstvu i suradnji Općine Kostrena i slovenske Općine Selnica ob Dravi u kojoj tim povodom boravi delegacija iz Kostrene predvođena načelnikom Draženom Vranićem, zamjenicom načelnika Đurđicom Matešić-Bilobrk, predsjednikom Općinskog vijeća Draženom Soldanom i potpredsjednikom Općinskog vijeća Željkom Linšakom.


Brojne aktivnosti


Kostrensku delegaciju čine ukupno 34 predstavnika, a dvodnevni program ispunjen je aktivnostima kojima su slovenski domaćini i njihovi gosti iz Kostrene simbolično i svečano obilježili početak suradnje među općinama, dok je sam čin bratimljenja održan na svečanoj sjednici u okviru proslave Dana Općine Selnica ob Dravi.U svom prigodnom govoru uoči potpisivanja Sporazuma, kostrenski načelnik Dražen Vranić istaknuo je da će se Kostrena i Selnica u budućnosti razvijati u duhu suradnje i zajedničkih projekata kao i kroz kulturnu razmjenu udruga i ustanova. – Ovo je za Kostrenu poseban događaj koji će ostati trajno zabilježen u povijesti naše općine i prvo bratimljenje koje potpisujemo. Posebno mi je drago što je to upravo s općinom s kojom imamo puno sličnosti i dodirnih točaka. Osim suradnje, činom bratimljenja šaljemo važnu poruku da se želimo razvijati u europskom duhu i zajedništvu i da je upravo naša različitost najveće bogatstvo i vrijednost na kojoj trebamo graditi svoju budućnost – kazao je Vranić.Povodom Dana Općine Selnica ob Dravi kostrenski načelnik uručio je načelnici Selnice Vlasti Krmelj nekoliko simboličnih poklona; sliku koja je dar akademskog slikara iz Kostrene Ivana Penzeša – Nadalova, Kostrensku tortu izrađenu prema receptu lokalne slastičarnice u posebnom pakiranju, koje je kao i promotivne poklone Općine Kostrena dizajnirao Kostrenjanin svjetskog glasa Juraj Zigman, a među darovima je bila i keramička svjetiljka koju su kao simbol praznika Dana Občine Selnica izradili članovi Udruge Vali.

Pune ruke


Svečanu ceremoniju svojim su nastupima uveličali Ženski vokalni sastav Luštrin iz Kostrene i Muški pjevački zbor Kulturno društvo Pavza iz Selnice. Naglasak cijelog programa bio je upravo na kulturnom izričaju. Kostrena se u Selnici predstavila izložbom radova kostrenskih udruga Veli pinel i Vali koju je svojim recitacijama uveličala pjesnikinja Branka Kržik Longin.


Osim darova općinskoj načelnici, Kostrenjani su u Selnicu došli punih ruku. Mjesnoj knjižnici darovali su komplet Zbornika i knjige kostrenskih autora, a svim sudionicima svečane sjednice podijeljena je kostrenska torta u barčici kao simbol pomorske tradicije Kostrene.