Donacija iz Ine

Kantridi suvremeni inkubator za intenzivnu njegu novorođenčadi

Barbara Čalušić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler



RIJEKA INA je za potrebe Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka nabavila suvremeni inkubator za intenzivnu njegu novorođenčadi vrijedan 150 tisuća kuna. Uređaj je opremljen opcijom mjerenja temperature kože, servo regulacije koncentracije kisika i vlage te integrirane vage. Osim održavanja tjelesne temperature, inkubator služi i za izolaciju novorođenčadi od infekcije i uvelike će pridonijeti kvaliteti zbrinjavanja prematurne novorođenčadi.


Donaciju je predstojniku Klinike za pedijatriju prof. dr. Goranu Palčevskom jučer uručio član Uprave Ine Ivan Krešić, a svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenica župana PGŽ-a Marina Medarić te predstavnici bolničkih klinika i uprave KBC-a Rijeka.


– S obzirom da pacijenti iz čak tri županije ovise o Klinici za pedijatriju KBC-a Rijeka, veseli nas što će naša donacija pridonijeti skrbi o najmlađim i najosjetljivijim pacijentima – novorođenčadi. Ovo nije prva suradnja Ine i KBC-a Rijeka, koji je za nas od posebne važnosti, pogotovo uzimajući u obzir Ininu stoljetnu povezanost s riječkom lokalnom zajednicom. INA kao društveno odgovorna tvrtka uvijek nastoji pridonijeti kvaliteti života zajednica u kojima posluje te je ovo četvrta u nizu od šest donacija koje smo pripremili za pedijatrijske odjele diljem Hrvatske – kazao je Krešić.


Ovo je druga Inina donacija bolnici u posljednja dva mjeseca, a kako je kazao ravnatelj riječke bolnice prof. dr. Davor Štimac, upravo donacije poput ove pomoći će opremanju buduće bolnice za majku i dijete na Sušaku. – Zahvalni smo upravi i djelatnicima Ine što već godinama prepoznaju našu usmjerenost prema vrhunskoj medicini. Ovakvim donacijama aktivno doprinose podizanju standarda na području zdravstvene skrbi najmlađih.

Nova sofisticirana oprema iskoristit će se i nakon preseljenja dječje bolnice u novu zgradu koja je u gradnji na lokalitetu Sušak – rekao je Štimac, dok je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel pozdravio nastavak gradnje nove bolnice, ali podsjetio da do selidbe na Sušak treba ulagati u postojeće prostore. Nnajavio je i da će Grad Rijeka dječjoj bolnici darovati poseban uređaj za smanjenje zračenja u djece kod radioloških pretraga vrijedan 1,5 milijun kuna. 


– Naš najveći problem nije nedostatak djelatnika, ni znanja već prostori u kojima radimo. Nemoguće je voditi ovaj sustav i biti ravnopravan s ostalim bolnicama koje se nalaze pod jednim krovom dok mi djelujemo na tri gradska lokaliteta i pod 60 krovova, upozorio je Štimac.


Predstavljajući dinamiku izgradnje nove bolnice, Štimac je kazao da će gradnja bolnice za majku i dijete uključivati i izgradnju tehnoekonomskog bloka u koji će biti smješteni svi bolnički servisi i otvorenog parkirališta. U tijeku je revidiranje projekta glavne zgrade koja će biti izgrađena na Sušaku nakon bolnice za majku i dijete, a koja će biti usklađena s master planom bolnica.