Nezvisni gradski vijećnik

Josip Kukuljan: Ukidanje grobne naknade je moralno obeštećenje građanima

Damir Cupać

Josip Kukuljan, Foto: V. KARUZA

Josip Kukuljan, Foto: V. KARUZA

Napokon ćemo saznati hoće li odluka koja je osiromašivala Riječane i dalje biti na snazi ili će građani biti oslobođeni od plaćanja. Glas suzdržan će kod glasanja biti jednak glasu protiv. Odnosno prijedlog će proći samo ako većina vijećnika digne ruku za, izjavio je Kukuljan



RIJEKA – Nezavisni gradski vijećnik Josip Kukuljan pozvao je sve građane da prate sutrašnju sjednicu gradskoga parlamenta na kojoj će se odlučivati o ukidanju grobne naknade.


– Njezino ukidanje donijet će bar moralno obeštećenje prema onima koji su već uplatili zakup grobnog mjesta dva puta. Ono što nisu morali plaćati Osječani, Zagrepčani, Splićani morali su plaćati Riječani. Pozivam građane da prate sutrašnju sjednicu gradskog vijeća odnosno da prate sam čin glasanja o prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o grobljima.


Napokon ćemo saznati hoće li odluka koja je osiromašivala Riječane i dalje biti na snazi ili će građani biti oslobođeni od plaćanja. Glas suzdržan će kod glasanja biti jednak glasu protiv. Odnosno prijedlog će proći samo ako većina vijećnika digne ruku za, izjavio je Kukuljan.




On se osvrnuo i na nedavno sastanak Odbora za financije.


– Direktorica KD Kozala Nives Torbarina je na sastanku Odbora izjavila da je tek prije dva dana vidjela da mi je godinu dana prije dostavila pogrešne podatke koje sam zatražio prema Zakonu o pravima na pristup informacijama. Radi se o podatku da godišnji prosječan prihod od prodaje ponovno zakupljenog grobnog mjesta nakon isteka ugovora od 30 godina nije 300.000 kuna nego, prema njezinim riječima, 1,5 milijuna kuna.


Direktorica godinu dana nije primijetila da mi je dostavila pogrešne podatke što govori o ozbiljnosti te tvrtke i rukovodstva. Direktorica nije dala niti jednu primjedbu ili komentar na javnu raspravu na E-konzultacijama Grada Rijeke koja se provodila ovaj mjesec.


Ovaj očiti incident otvara nekoliko pitanja. Koliko je ustvari proknjiženo novca koji se uplatio nakon zakupa od 30 godina, zašto se taj novac morao uplaćivati uglavnom u gotovini na malom šalteru na groblju Drenova, upozorio je Kukuljan.


Dodao je da sumnja da isporuka pogrešnih podataka nije bila slučajna.


– Riječ je o namjeri u cilju prikrivanja pravih iznosa koji se uplaćuju u gotovini te zato pozivam institucije da naprave cjelovitu kontrolu poslovanja društva, zaključio je Kukuljan.