25. godišnjica pogibije

Ime heroja neće nikada izblijediti: Sjećanje na zapovjednika “Ajkula” Marina Jakominića

Slavica Kleva

Cvijeće i svijeće na grob Marina Jakominića položili su njegova supruga, suborci, čelnici Grada Rijeke i Policijske uprave primorsko-goranske. Poginuo je 29. kolovoza 1992. u neprijateljskoj zasjedi na obroncima Velebita



RIJEKA »Proteklo je dvadeset i pet godina od tragične pogibije našeg ratnog zapovjednika Marina Jakominića na obroncima Velebita podno Visočice. Poginuo je u neprijateljskoj zasjedi, izrešetali su kamion u kojem se među ostalim suborcima nalazio i naš Marino. Mi, njegovi suborci i na ovaj način, obilježavanjem dana pogibije, prenosimo istinu budućim naraštajima. Pijetet prema Marinu Jakominiću se mora odavati ne samo dok smo mi živi, zbog njegovih zasluga za Marina moraju znati svi žitelji njegovog rodnog grada.«.


Riječi su to Perice Prpića, Jakominićevog suborca i predsjednika Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata »Ajkule«, jučer među okupljenim suborcima i policijskim službenicima na posljednjem počivalištu Marina Jakominića, gradskom groblju Kozala, u povodu obilježavanja 25. godine njegove pogibije.


Svijeće i cvijeće na grob su položili Jakominićeva supruga te predstavnici Grada Rijeke, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović i pročelnik Odjela za gradsku samuoupravu i upravu Mladen Vukelić. Počast su svom kolegi odali i predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske, zamjenik načelnice Policijske uprave Jasmin Brkljača, zapovjednik Specijalne jedinice policije Rijeka Marinko Marjanović, voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Boris Skeledžić te policijski službenik Mile Borovac.




Svijeće i cvijeće na Jakominićev grob položili su i njegovi suborci, njegov pomoćnik iz ratnih dana Željko Stipković, voditelj Službe kriminaliteta droga i Jakominićev suborac Hari Brnad, Boško Čupić, Ivica Filipović, Nenad Dmejhal, svi članovi Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata »Ajkule«.


Marino Jakominić imenovan je zapovjednikom Posebne jedinice policije u rujnu 1991. godine, nakon čega odlazi na gospićko ratište te potom, u travnju 1992. godine na dubrovačko ratište. Tijekom oslobađanja južnih pravaca prema Župi i Konavlima istaknuo se svojim zapovjednim stilom i brigom za svakog pojedinog suborca. Nakon povratka i kraćeg boravka u Rijeci, zajedno sa svojom jedinicom odlazi na ličko ratište, gdje je nažalost 29. kolovoza 1992. godine poginuo.


U znak sjećanja na Marina Jakominića i njegov doprinos u Domovinskom ratu, njegovo ime nosi i jedna od ulica na području Kantride u Rijeci ali i ophodni policijski brod.