Ugovor je potpisan

INVESTICIJA OD 80 MILIJUNA EURA Rijeka za godinu dana na Kostabeli dobiva hotel Hilton s pet zvjezdica

Damir Cupać

snimio Ivica Tomić

snimio Ivica Tomić

Na potpisivanju ugovora i obilasku gradilišta bio je i ministar turizma Gari Cappelli koji je izrazio zadovoljstvo što Rijeka i Primorsko-goranska županija dobivaju peti Hiltonov objekt u Hrvatskoj.



Nakon što su generalni direktor tvrtke JTH Costabella Jaroslav Trešnjak i direktor razvoja grupacije Hilton za jugoistočnu Europu Alan Mantin potpisali ugovor na gradilištu hotelskog kompleksa Costabella postala je stvarnost da će Rijeka za godinu dana dobiti Hiltonov hotel s pet zvjezdica na jednoj od najatraktivnijih lokacija. Na taj način investicija od gotovo 80 milijuna eura dobila je šlag na tortu koja bi trebala biti prerezana krajem travnja 2020. godine kada je Rijeka Europska prijestolnica kulture, a Hrvatska predsjeda Europskom unijom.


– Nakon dvije godine od početka realizacije ovog projekta svjedočimo da su gruibi radovi gotovi u potpunosti i da nam predstoji završna faza izgradnje koja znači osiguravanje tehničkih uvjeta unutar zgrada. Stupili smo u odnos s mrežom hotela Hilton i naš resort će imati pet zvjezdica. Zvat će se Hilton Costabella Beach&Spa. Riječ je o investiciji od velikog značaja za Rijeku i Primorsko-goransku županiju koja će omogućiti porast broja noćenja i razvoj turističke industrije, izjavio je Trešnjak.


Alan Mantin istaknuo je da hrvatski turizam raste i da je riječki projekt peti u Hrvatskoj kada je riječ o grupaciji Hilton.




– Svakako je važna ljepota obale, ali treba istaknuti da je Rijeka sljedeće godine Europska prijestolnica kulture pa smo uvjereni da turizam u ovoj regiji ima svijetlu budućnost. Kada se bude otvorio, ovaj hotel će biti jedan od naših najljepših u ovom dijelu Europe. Uvjereni smo da će naš brend doprinijeti prepoznatljivosti Rijeke i cijeloga kraja na međunarodnom turističkom tržištu. Bitna je i infrastruktura, vjerujemo da se još više može iskoristiti potencijal Zračne luke Rijeka, kao što su to napravili Split i Dubrovnik, kazao je Mantin.


snimio Ivica Tomić


snimio Ivica Tomić



Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo svim onim što je vidio na gradilištu koje je poprimilo sve konture.


– Predstoji čitav niz završnih radova, ali već je sada jasno o kakvom se objektu radi. radujemo se činjenici da će prvi gosti doći u godini kada smo Europske prijestolnica kulture i zbog toga očekujemo pojačan dolazak gostiju čime će se nastaviti pozitivan trend koji traje godinama i rezultat kojega je povećanje broja dolazaka i noćenja za 20 posto. Nedostaju nam smještajni kapaciteti i ovo je pravi odgovor na taj problem. Posebno me veseli da će ovaj kompleks biti dio Hiltonovog lanca što puno znači za promociju turizma i destinacije, uvjeren je Obersnel.


On se sjetio prvih razgovora s jaroslavom Trešnjakom kada je njegova kompanija odlučila kupiti gradsko zemljište.


– Razgovarali smo, on nam je objašnjavao svoju viziju, a mislio sam da nam se pokazuje lijepo nacrtan projekt. Na kraju je taj projekt ispao veći i ljepši nego što nam je na početku predstavljen. Upoznao sam različite investitore, ali nikada nekoga kao što je Trešnjak koji vodi brigu o svakom detalju, kazao je Obersnel, našalivši se da mu je žao da već postoji sveti Jaroslav jer bi Grad Rijeka predložio generalnog direktora tvrtke JTH za sveca.


Na potpisivanju ugovora i obilasku gradilišta bio je i ministar turizma Gari Cappelli koji je izrazio zadovoljstvo što Rijeka i Primorsko-goranska županija dobivaju peti Hiltonov objekt u Hrvatskoj.


– Kao destinacija vapimo za ovako kvalitetnim objektima s četiri i pet zvjezdica. Ovo je odgovor kakav nam turizam treba jer treba dizati kvalitetu, a ne ići na masovnost. Drago mi je da se u cijelu priču na kvalitetan način uključilo i Ministarstvo mora na čelu s kolegom Olegom Butkovićem kada je trebalo donijeti koncesijsko rješenje. najavili smo milijardu eura investicija u hrvatski turizam i do sada je realizirano oko 70 posto. Do kraja godine moglo bi biti i više od milijarde eura. Pokazalo se da je popunjenost bolja što je bolja kvaliteta smještajnih kapaciteta i sve je to dokaz da ne trebamo spuštati cijene, već raditi na kvaliteti i ne ulaziti u konkurenciju s ostalim turističkim destinacijama, ocijenio je Cappelli, najavivši da će se sljedeće godine turizam dodatno porezno rasteretiti.


Direktor tvrtke JTH Costabella Borjan Brnčić najavio je da će Hiltonov hotel u Rijeci imati 198 smještajnih jedinica u hotelu i u vilama, predviđena je gradnja najsuvremenijeg fitnessa na tisuću kvadrata, wellness, a cijeli kompleks smješten je na dva hektara nekadašnjeg gradskog zemljišta koje je godinama bilo zapušteno, a za godinu dana će biti ponos Rijeke.