Rekorder

Dva zgiba do slave: Riječki fitness trener Sebastian Mendiković oborio važeći Guinnessov rekord

Edi Prodan

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Dosadašnji rekord iznosio je 23 zgiba u minuti pod opterećenjem od 60 libri (27 kilograma), a novi je 25. Broj kategorija u Guinnessovoj knjizi rekorda je ekstreman – primjerice samo za zgibove postoji ih oko 400, pojašnjava Mendiković



Labin je prošlog vikenda obogatio Guinnessovu knjigu rekorda s još jednim zanimljivim ostvarenjem. Riječki fitnes trener Sebastian Mendiković je naime na Summer Fitness Festivalu oborio važeći Guinnessov rekord u izvođenju zgibova pod opterećenjem od 27 kilograma. Dosadašnji rekord bio je 23 zgiba u jednoj minuti, a Sebastian ga je pomaknuo za skoro deset posto, na 25 zgibova u minuti. Na taj je način još jednom podsjetio na vrlo snažnu i aktivnu riječku buildersku scenu koja je u zadnja dva desetljeća, od kada bilježimo njezin vrlo snažni razvoj, dala niz prvaka u raznim kategorijama. Moramo ipak priznati da nam kategorija »zgibovi« nije bila poznata, još zbunjujućije djeluje opterećenje od krajnje »neokruglih« – 27 kilograma?!


– Da, u kilogramima djeluje neobično, no to vam je 60 lbs, funti ili libri. To je standardna kategorija, sve je bilo u okviru pravila koje propisuje Guinnessova knjigu rekorda. No da bi se uistinu to i potvrdilo te uvrstilo u sljedeće izdanje, treba proći neko vrijeme do službene verifikacije. Morate znati da je broj kategorija u toj knjizi ekstreman – primjerice samo za zgibove postoji oko 400 različitih kategorija – pojašnjava nam Mendiković.


Vraćamo se na sportski plan, na, kako smo je definirali »riječku bodybuildersku scenu«.


Oduvijek u sportu




– Pa ne bih se baš složio s vama da je baš tako snažna. Ja primjerice treniram ne u okviru nekog riječkog kluba nego u BB-u Krk, u klubu koji vodi Mario Jarnečić, a osobno više volim da me se predstavlja kao fitnes trenera za što posjedujem i službene licence. Ja sam inače zapravo klasični sportaš, oduvijek u sportu. Godinama sam u »Primorju« trenirao vaterpolo, a svoju najveću sportsku sreću pronašao sam u – ragbiju. Bio sam član Rugby cluba Rijeka, ma da kluba – riječ vam je o velikom prijateljstvu, pravoj obitelji. To mi je ujedno bio i najdraži dio moje sportske karijere – sjeća se Mendiković.


Što se bodybuildinga tiče, ove godine nisam stigao na europsko prvenstvo. Ali se iskreno nadam da ću u tome uspjeti dogodine. Nastupat ću u seniorskoj konkurenciji bez težinske granice, inače ja variram od 80 do 95 kilograma, a kategorija je »men’s physique«. Da, bodybuilding je pomalo ekstreman i opasan sport, no ispravnim doziranjem vježbi i svega ostalog može biti itekako zdrav i vrlo ugodan – dodao je Mendiković, sportaš odrastao u riječkom kvartu »Giuseppe Duella«, danas stanovnik Srdoča.


Stabilnost u životu


U svoj to sportskoj gužvi i nemalim dozama popularnosti, Mendikovć nije zaboravio ni na tradicionalne društvene vrijednosti: oženjen je, otac je sina, obitelj ga je pratila i na natjecanju u Labinu.



Uz specifičnu sportsku aktivnost, Sebastijan je povremeno aktivan i na estradnoj sceni. Čest je gost modnih događanja, a najveću je popularnost stekao kao akter, glumac u glazbenom videospotu »Dobro došao u klub« regionalno omiljene Severine.– Snimali smo reklamnu kampanju za donje rublje, Severina je tražila glumca za svoj spot i odabrala je – mene. Zanimljivo iskustvo svakako, a nedavno sam u nizu scena glumio i u filmu Winnetou koji se snimao u Gorskom kotaru. Uskoro je njegova premijera, nadam se da će od svega biti i nekoliko zanimljivih sekvenci u kojim ćemo se prepoznati. Mada, sve ovo vezano uz glumu i modna događanja je uvijek samo dobrodošli honorar, ništa više od toga.


– Da, kad god mogu idu sa mnom. Inače, supruga Andrea je inženjer radiologije, zaposlena je u Medicu, a sin Toni nam ima godinu i pol. Jako nam je lijepo, brak je baš jedna stabilnost u životu. Uostalom prešao sam tridesetu, i vjerujem kako je to idealno vrijeme za neke nove pomake u životu.


Ono za što su pak vezani Sebastijanovi planovi je u svakom slučaju aktivno bavljenje fitnesom.


– Vodim svoj trening, Studio S na Zametu, vjerujem da ću u tom smjeru i nastaviti mada se sa samim treniranjem ne može vječno. Postoji i opasnost od ozljeda, no sve u svemu, nadam se kako ću od toga moći živjeti. Mada, upozoravaju me moji doma kako bi ipak trebalo trezvenije razmisliti o budućnosti – završio je Mendiković.


Nama se baš i ne čini tako. Ako je u Guinnessovoj knjizi rekorda čak 400 odjeljaka posvećenih samo zgibovima, a Sebastijan je dokazao da može, što nam je uostalom pokazao i u »rotaciji« Novog lista, mislimo da još dugo može obarati rekorde. Sad, može li familija od toga živjeti, treba učiniti sve da – može.


Pomoć prijatelja


Da bih uopće došao na natjecanje, silno mi je pomogao moj prijatelj dr. Andrej Karavanja. On je ušao u sustav, prostudirao što su sve popisi i na neki način zakonske pretpostavke da bi se rekord postavio. Andrej je osigurao sve što je bilo potrebno da bi se rekord mogao verificirati kao službeno postignuće. Da njega nije bilo, morao bih zvati službene suce Guinnessove knjige rekorda za što bih morao platiti čak 2.500 funti. Ovako sam postigao rekord za simbolični trošak, stoga još jednom – Andrej, hvala ti.