CTK Rijeka nezaposlenima nudi besplatnu edukaciju za voditelje EU projekata

Sanja Gašpert

Foto CTK Rijeka

Foto CTK Rijeka

Hrvatskoj nasušno nedostaju stručnjaci za povlačenje sredstava iz strukturnih i investicijskih fondova EU-a



RIJEKA Centar tehničke kulture Rijeka otvorio je poziv za edukaciju za voditelje EU projekata, Radar. Riječ je o besplatnom programu intenzivnog osposobljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba za voditelje izrade i provedbe EU projekata, a rok za prijave je 21. siječnja.


– Hrvatskoj nasušno nedostaju stručnjaci za povlačenje sredstava iz strukturnih i investicijskih fondova EU-a, a u dovoljnoj ih mjeri nemaju čak ni one organizacije koje su uspješne u povlačenju sredstava. Na navedeno ukazuje i istraživanje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije po čijim projekcijama u Hrvatskoj postoji potreba za čak 2.700 stručnjaka za EU fondove.


Edukacije za navedeno zanimanje nisu najjeftinije te često ne uključuju rad na takozvanim mekim transverzalnim vještinama polaznika kakve su prezentacijsko-komunikacijske vještine, rad na motivaciji, informatičko znanje ili znanje poslovnog engleskog jezika. Na sve navedene potrebe, kao i na potrebu da se dugotrajno nezaposlene osobe uistinu povežu s potencijalnim poslodavcima, Centar tehničke kulture Rijeka nastojat će odgovoriti projektom Radar – ističu u riječkom CTK-u.




Dodaju kako će Radar 16 dugotrajno nezaposlenih osoba društveno-humanističkog usmjerenja iz PGŽ-a više i visoke stručne spreme educirati za projektni menadžment. Polaznici će steći vještine upravljanja projektnim ciklusom i vještine sudjelovanja u pripremi i izradi projektnog prijedloga te implementaciji projektnih aktivnosti, kroz kombinaciju verificirane i neformalne edukacije.


Uz verificirani program edukacije iz projektnog menadžmenta za voditelje izrade i provedbe EU projekata, polaznici će sudjelovati i u poslovno-organizacijskim radionicama za projektni menadžment, u komunikacijsko-motivacijskim radionicama te u informatičkim radionicama pa će po uspješnom polaganju završnog ispita steći međunarodno priznatu Europsku računalnu diplomu (ECDL).


Trošak osposobljavanja Radar pokriven je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda kroz istoimeni projekt koji zajedno provode CTK Rijeka, PGŽ i SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, kažu u CTK-u. Prijavnica i sve dodatne informacije nalaze se na web stranicama CTK-a .