Vrtićka suradnja

Poduzetnički dani u vrtićima: ‘Odgajati poduzetnike u najmlađim danima’

Nataša Car

Mališani su kroz igru na festivalu znanosti učili o mnogim stvarima / Snimila Nataša CAR

Mališani su kroz igru na festivalu znanosti učili o mnogim stvarima / Snimila Nataša CAR

Obrazovanje je potrebno, no važan je način na koji učimo djecu novim kompetencijama – zaključila je Nensi Dražić, ravnateljica novljanskog vrtića Fijolica, jednog od organizatora skupa



NOVI VINODOOLSKI Kako izgleda mozak, kako nastaje duga i koliko zraka treba napumpati u bocu da bi s nje odletio čep? Sve su to jučer istraživala djeca u novljanskom Domu kulture, dok su odrasli učili kako prepoznati i razvijati njihove poduzetničke kompetencije u tako ranoj životnoj dobi. Danas je na rasporedu 2. Poduzetnički dan, stručni skup na koji se odazvalo 50 odgajatelja iz triju županija.


Poduzetničke dane zajednički organiziraju dječji vrtići Radost iz Crikvenice, Cvrčak i mrav iz Triblja te Fijolica iz Novog Vinodolskog čija su djeca pjesmom otvorila program.


Gradonačelnik Velimir Piškulić pozdravio je jučer ujutro sve prisutne i naglasio da su tri vrtića koja organiziraju događanje primjer kako treba surađivati. Ravnateljica Fijolice Nensi Dražić gostima je prikazala kratak video koji propitkuje što ljude motivira da se obrazuju te je li diploma potrebna za uspjeh u životu. Dražić je istaknula da video pokazuje da se obrazovni sustav i njegovi djelatnici trebaju prilagođavati i mijenjati pristup prema djeci. »Obrazovanje je potrebno, no važan je način na koji učimo djecu novim kompetencijama«, zaključila je.


Poduzetnički dani, Novi Vinodllski, snimila Nataša CAR


Poduzetnički dani, Novi Vinodllski, snimila Nataša CAR





Međusobno učenje


Danas znamo da se osnovne poduzetničke kompetencije kod čovjeka prepoznaju u najranijoj životnoj dobi pa ih je potrebno na vrijeme prepoznati i dalje razvijati. Upravo to je cilj Poduzetničkih dana, razvoj incijativnosti, kreativnosti i poduzetnosti kod najmlađih, a zatim i osposobljavanje odgajatelja da prepoznaju taj potencijal kod djece kako bi ga dalje razvijala te na kraju povezivanje velikih i malih kako bi učili jedni od drugih.


Plenarnim predavanjem »Održivi razvoj i figa u džepu« Branko Blažević je gostima predstavio vrlo kompleksnu, ali važnu temu o održivom načinu života i ekonomskom rastu, odnosno je li moguće imati i jedno i drugo. Predstavljene su i mjere za poticanje poduzetništva triju jedinica lokalne samouprave i Primorsko-goranske županije, a HZZ predstavio je mjere aktivne politike zapošljavanja. PC Vinodol sudionicima je otkrio sve o izradi poslovnog plana, LAG Vinodol o mogućnostima financiranja iz europskih fondova, a HBOR o mogućnostima financiranja projekata koje nudi ta banka.


Skup u Gradskoj vijećnici izazvao je velik interes odgojitelja, snimila Nataša CAR


Skup u Gradskoj vijećnici izazvao je velik interes odgojitelja, snimila Nataša CAR



U isto vrijeme djeca su se u Domu kulture bavila vlastitim istraživanjima. Mališani su kroz igru na festivalu znanosti učili o strujanju i tlaku zraka, istraživali kišni oblak i nastajanje duge, a autići i druga vozila pomogli su im u istraživanju kosina. Djeca su ujutro na ovim istraživačkim projektima radila sa svojim odgajateljima, a u popodnevnim satima imala su priliku roditeljima pokazati sve što su naučila. Ispred Doma kulture, na Trgu Vinodolskog zakona, odvijao se sajam prirodnih proizvoda na kojem su se nudili proizvodi od meda, maslinovo ulje, sirupi i slični proizvodi.


Velik interes


U Gradskoj vijećnici održava se međužupanijski stručni skup »Kompetencije, inicijativnost i poduzetnost u integriranom učenju djece« koji je izazvao velik interes odgojitelja iz Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije. Viša savjetnica za predškolski odgoj Jasna Šverko otvorila je skup, a plenarno predavanje imaju Lidija Vujičić i Vilko Petrić s Učiteljskog fakulteta u Rijeci. Imali su predavanja o integriranom učenju djece rane i predškolske dobi te o pokretu kao temelju integracije odgojno-obrazovnog sustava. Organizatorice su se predstavile projektom »Od ideje do ostvarenja«, a djelatnici svih triju vrtića predstavili su primjere dobre prakse. Osim predavanja, održana je i radionica na temu razvijanja kompetencija inicijativnosti i poduzetnosti u radu s djecom.


Poduzetničke dane su vrtićima pomogli organizirati Agencija za odgoj i obrazovanje, PC Vinodol i LAG Vinodol. Pokrovitelji su gradovi Novi Vinodolski i Crikvenica te Vinodolska općina.


Poduzetnički dani, Novi Vinodolski, snimila Nataša CAR


Poduzetnički dani, Novi Vinodolski, snimila Nataša CAR