Uspjeh "Malog folklora"

Tradicijski plesovi i folklor motivirali mlade talente iz delničke škole

Marinko Krmpotić

Nastup Malog folklora na Smotri folklora u Delnicama / Foto V. BOLF

Nastup Malog folklora na Smotri folklora u Delnicama / Foto V. BOLF

Početkom ove školske godine dio djece s kojima smo radili prošle godine odlučio je nastaviti rad, te smo osnovali Mali folklor –  ispričala je profesorica i voditeljica delničkih plesača Morena Poljančić



DELNICE  Zapažen nastup na nedavnoj delničkoj Smotri folklora imao je Mali folkor OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Delnica, skupina od dvadesetero učenica i učenika nižih razreda ove škole koje je za nastup pripremila mlada profesorica Morena Poljančić. Kako je došlo do stvaranja skupine malih plesača koji bi mogli biti budućnost delničkog folklora, pitamo Morenu.


»Sve je počelo prošle godine u ožujku i to kao dio mog diplomskog rada »Goranska škola folklora« kojeg je dio bio vezan i uz to kakve rezultate može imati rad na očuvanju folkora kod uzrasta nižih razreda osnovne škole. Ravnatelj Mladen Bolf pristao je na realizaciju ideje, a prije no što smo u to krenuli bili smo i malo skeptični jer u današnje vrijeme modernih plesova nuditi djeci folklor i tradicijske plesove baš i nije uputno.


No, zahvaljujući motivaciji nastavnica koje rade u predškolskom odgoju, nama se na prvi poziv javilo 56 učenika da bi taj broj na kraju bio 49. To je bilo znatno više od onog što smo očekivali i mene je osobno silno motiviralo za rad jer sam vidjela da djecu to zanima.  





Morena Poljančić završila je Učiteljski fakultet u Rijeci i stekla titulu magistre primarnog obrazovanja. Trenutačno je na stručnom osposobljavanju u OŠ Ivana Gorana Kovačića u 1. b razredu, a i sama je članica folklorne sekcije KUD-a Delnice i to već deset godina. Ona je s tradicijskim plesovima počela u Srednjoj školi Delnice, a sad će kroz svoj rad pokušati postići da njeni učenici učine to još ranije.



Nastupi i aplauzi


Kako smo uz proučavanje tradicijskih igara i plesova učili i plesne korake tri goranska plesa – špic polke, pet koraka i oberštajera – dogodilo se to da su mnogi poželjeli plesati pa smo počeli i plesati, a nakon toga se, naravno, javila i želja da predstavimo to što radimo pa smo u svibnju prošle godine prvi put nastupili na delničkoj Smotri folklora te potom i na jednoj školskoj priredbi. Početkom ove školske godine dio djece s kojima smo radili prošle godine, točnije 17 djevojčica i tri dječaka, odlučio je nastaviti rad, a kako to više nije bilo moguće u okviru mog diplomskog rada, osnovali smo Mali folklor. Sastajemo se i vježbamo jednom tjedno, a prije nastupa broj proba naraste. I ja i djeca uživamo u tome što radimo, a najveća nam je nagrada nastup i aplauz nakon njega. Ove smo godine imali četiri nastupa i nakon svakog od njih, posebno ovog posljednjeg na Smotri folklora u Delnicama, djeca su dodatno motivirana i puna volje za rad pa ćemo nastaviti s radom i naredne godine, a cilj će nam biti još veći broj nastupa, usavršavanje u radu te vlastite nošnje što će biti i najteže jer traži novčana ulaganja. Za sad ne planiramo obuhvatiti i učenike iz viših razreda, ali ako broj zainteresiranih iz tih razreda bude rastao, onda ćemo i o tome razmisliti mada će to tražiti dodatni trud i rad, ali i nove nošnje za taj stariji uzrast«, govori Morana posebno upućujući zahvale onima bez kojih Mali folklor ne bi postojao.


Tko sve pomaže


»Prije svega je to ravnatelj Mladen Bolf koji je od početka imao sluha za ovu ideju i pomaže nam kad god je to potrebno. Veliku pomoć pruža nam i profesorica Danijela Štimac, voditeljica folklora KUD-a Delnice koja pomaže u plesnim koracima, a bez Zvezdane Jerković i nošnji koje nam posuđuje Dječji vrtić »Hlojkica« i KUD Delnice ne bismo mogli nastupati. Naravno, tu je i naš harmonikaš Denis Kezele čija harmonika prati svaki naš nastup, a veliku ulogu u svemu imaju i roditelji članova Malog folklora djece koji zaista puno pomažu«, rekla je Morena Poljančić.