Važno okupljalište umjetnika

Obilježen vrijedan jubilej: Četiri desetljeća Goranske kiparske radionice u Lokvama

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

U četiri desetljeća 82 autora stvorila su 107 skulptura od kojih je danas na životu njih 85, a ostale su zbog dotrajalosti uklonjene, ali je izgled svih zabilježen i sačuvan u monografiji



LOKVE – Lako je moguće da otvarajući davne 1979. godine prvu Goransku kiparsku radionicu Nikola Lepinski, začetnik ideje osmišljavanja kiparskih druženja u plemenitoj goranskoj prirodi, nije očekivao da će njegova ideja doživjeti, eto, puna četiri desetljeća. No, ako je jučer, kako to priča kaže,«odozgo gledao sve«, onda je sigurno bio sretan jer je njegova zamisao jučer ne samo proslavila četri desetljeća postojanja, već je i prigodna svečanost otvaranja priređena u prekrasnom okruženju Kuće čuvara brane, objekta koji bi u idućim godinama mogao postati vrlo važno okupljalište umjetnika, znanstvenika i ljubitelja umjetnosti, arheologije i povijesti te studenata tih smjerova.


Aktualni i dugogodišnji predsjednik Goranske kiparske radionice je Fužinarac Milutin Burić, dopredsjednik je Mrkopaljac Milivoj Diklić, umjetnike koji stižu iz Zagreba i zaleđa Rijeke predstavila je Istranka Darija Žmak, poveznica između prošlosti i sadašnjosti GKR-a je Zvonimir Kamenar Funči, vrhunski hrvatski skulptor s liburnijskom adresom, a svega skupa ne bi bilo da nema vrijednih Lokvaraca.


Bogat fundus


Sve to moglo se uočiti na jučerašnjem spontanom otvaranju, u koje je uveo Milivoj Diklić prisjetivši se začetnika Nikole Lepinskog, Zvonimira Kamenara i pokojnog Grge Marijanovića čija je supruga Nives Marijanović svjedočila otvaranju.




Vrijedni Milutin Burić koji je, kako je istaknula Darija Žmak, spasio, održao i razvio Goransku kiparsku radionicu, prisjetio se kako je osnovnu koncepciju GKR-a uz Nikolu Lepinskog stvarala i Milena Lah: »U četiri desetljeća 82 autora, neki gostujući u više navrata, stvorila su 107 skulptura od kojih je danas na životu njih 85, a ostale su zbog dotrajalosti morale biti uklonjene, ali je izgled svih zabilježen i sačuvan u monografiji koja će krajem ove godine biti objavljena.



U proteklih 40 godina svi najznačajniji domaći kipari sudjelovali su u radu GKR-a, a ono što bi nužno bilo učiniti želimo li razvoj ove ideje, je njeno institucionaliziranje, odnosno zapošljavanje barem jednog čoveka koji bi se bavio brojnim aktivnostima i fundusom«, rekao je Burić.


Boje prijateljstva


Sudionike ovogodišnjeg saziva – Sinišu Majkusa i Miroslava Sabolića – predstavila je Darija Žmak, dostojno nastavivši rad Branke Arh, povjesničarke umjetnosti i dugogodišnje prezentatorice rada GKR-a, a pažnju je privukla i pozdravna riječ Tihane Karlović Gržanić, mlade lokvarske umjetnice koja je dan ranije s učenicima lokvarske OŠ Rudolfa Strohala održale zanimljive radionice drvoreza te sve te radove predstavila u izložbenom prostoru Kuće čuvara brane.


U ime domaćina nazočne je pozdravio načelnik Općine Lokve Toni Štimac, a jubilarni 40. saziv otvorenim je proglasio Goran Petrc, pročelnik Ureda župana PGŽ-a. Svečanost otvaranja uljepšale su lokvarske osnovke, koje su prevođene profesoricama Andrejom Marković i Marijanom Rakas izvele scensku igru »Boje prijateljstva«.