Projekt Respect u Fužinama

Mladi na Globalnom selu predstavili sedam zemalja

Danijela Pleše

Globalno selo u Fužinama sa štandovima i hranom što su je pripremili mladi / Foto Danijela PLEŠE

Globalno selo u Fužinama sa štandovima i hranom što su je pripremili mladi / Foto Danijela PLEŠE

Projekt predstavlja razmjenu 42 mladih iz sedam zemalja – Španjolske, Italije, Rumunjske, Njemačke, Poljske, Grčke i Hrvatske – koji su bili devet dana smješteni u Fužinarskoj kući



FUŽINE U jednom danu obići sedam zemalja, probati neka od njihovih jela, zaplesati njihove tradicionalne plesove te naučiti nešto o njima… Zvuči neizvedivo i nemoguće, ali ipak tko god se zatekao u Fužinama, mogao je to učiniti jer su upravo Fužine bile domaćin projekta Respect neprofitne udruge Ocean znanja. Projekt predstavlja razmjenu 42 mladih iz sedam zemalja – Španjolske, Italije, Rumunjske, Njemačke, Poljske, Grčke i Hrvatske.


– U Fužinarskoj kući bili smo smješteni devet dana na našim radionicama gdje smo upoznali sedam zemalja svaku na svoj način. Inače kada biramo lokaciju za susrete, potrudimo se da je to što manje moguće mjesto kako bismo oživili lokalnu zajednicu te joj približili kulturu i tradiciju drugih zemalja. Radionice koje smo provodili temeljene su na neformalnom obrazovanju, na iskustvenom učenju. Primjerice, sudionici su dobili zadatak da se ponašaju kao druga kultura njima nepoznate zemlje. Tako u istom prostoru, kao i u životu, imamo nekoliko kultura koje pokušavaju shvatiti jedna drugu.


Svakog dana naučili smo nešto novo jedni o drugima, što i je cilj ovakvih razmjena. Zahvaljujemo Općini Fužine jer nam je ustupila prostor gdje smo predstavili naš završni element, radionicu Globalno selo, te što nam je omogućila izlet u Fužine. Pohvaljujem i naše domaćine iz Fužinarske kuće koji su bili maksimalno dostupni za sve naše upite te OPG Dorotić iz Lekenika koji nam je nesebično donirao jabučni domaći sok koji smo prezentirali našim sudionicima. Zadovoljni smo održanim projektom te se nadamo ponovnom dolasku u Gorski kotar – izjavila nam je projektna koordinatorica Zrinka Suk.


Globalno selo, Zanimljiva ponuda na grčkom štandu, snimila Danijela Pleše,


Globalno selo, Zanimljiva ponuda na grčkom štandu, snimila Danijela Pleše,





Globalno selo


Osim što su pobliže upoznali europske zemlje, polaznici projekta su se upoznali međusobno, kao i tradicionalnu hranu koju su sami pripremali. No, kako bi se odužili, ali i prezentirali bolje lokalnoj zajednici, predzadnji dan boravka u Fužinama, u Domu su imali Globalno selo, za koje je ulaz bio besplatan. Sedam štandova s različitim mirisima hrane, osmijeh te simpatičnost mladih ljudi iz europskih zemalja ispunili su dvoranu zaraznim optimizmom.


Svaki štand imao je svoju prezentaciju te predstavnike jedne zemlje s kojima se moglo razgovarati, ali ujedno i probati nešto što su u ime svoje zemlje pripremili.Njemački štand predstavljali su Carolin Höner iz Dortmunda te Žiga Magjar iz Bremena. Oni su pripremili štrudlu od jabuke na dva specifična načina, čiji se recept naravno nije mogao otkriti. Ovo im nije prvi dolazak u Hrvatsku te su već navikli na ljepote koje ona nudi. Zadovoljni su projektom i programom jer nakon povezivanja i upoznavanja nastaju i prijateljstva, što je i najveći uspjeh ovakvih događaja – imati prijatelje diljem svijeta.

Nasmijani Grci


Nasmijana ekipa koja je svojom specifičnom postavom štanda privlačila prolaznika da se zaustavi, bila je u sastavu Christoforos, Christina, Alexandros, Aggelos, Florenia te Domna iz Grčke. Pripremili su, uz pohana jela, umak tzatziki na koji su bili jako ponosni. Za organizatore te ostale sudionike imali su samo riječi hvale, uz malo razočaranje što se zanimljivo druženje privodi kraju, a prijateljstva su taman sklopljena.


Koliko su sudionici postali kao da su svi iz iste zemlje, pokazivao je drugi dio programa nakon uvodnih štandova o hrani – predstavljanje svake zemlje. Mladi iz Italije pokazali su tradicionalni ples koji se izvodio kada bi nekoga ugrizla tarantula, a vjerovalo se da pridonosi izlječenju. Na ples su sve prisutne pozvali Španjolci sa zaraznim ritmom macarene. Rumunji su sve ostavili bez riječi kad su izveli kratku kazališnu predstavu »Kletva« prema rumunjskoj popularnoj tradicionalnoj pjevačici Mariji Tanase. Najveći smijeh te aplauz dobili su Poljaci nakon prezentacije svoje igre koja se tradicionalno izvodi na vjenčanjima. Nijemci su malim igrokazom čija je tema bila međunarodna škola željeli prikazati težinu, ali i bogatstvo jezika. Turci i Grci su također sve podigli na noge svojim tradicionalnim plesovima kojima je na kraju i zatvoreno Globalno selo.