Susret u Gerovu

Goranski Slovenci most su između dva naroda

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Hrvatska je prvi put bila domaćin malonogometnog turnira ekipa iz područja Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske u kojima žive Slovenci, a prisustvovao je i Peter Jožef Česnik, ministar Republike Slovenije za Slovence v tujini



GEROVO – Zahvaljujući vrijednim članovima Slovenskog kulturnog društva Gorski kotar, Hrvatska je jučer prvi put bila domaćin tradicionalnog malonogometnog turnira ekipa iz onih područja Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske u kojima žive Slovenci. Četvrto izdanje turnira, prvo u Hrvatskoj, održano je na nogometnom igralištu u Gerovu, a naslov pobjednika ovog puta odlazi u Mađarsku (Srebrni Breg), drugo mjesto osvojili su Slovenci koji žive u Austriji (Team Koruška), treći su domaćini iz SD-a Gorski kotar (Hrvatska), a četvrta Italija, točnije ekipa Zveze Slovencov v Italiji iz Trsta. No, sportski rezultati, ističe Damjan Malnar, predsjednik SKD-a Gorski kotar, bili su u drugom planu, a najbitnije je bilo druženje.


Iskazano gostoprimstvo


»Prošle smo godine prvi put nastupili na ovom turniru i osvojili drugo mjesto te pozvali sve u Hrvatsku. Cilj nam je bio naše sunarodnjake koji žive u tri različite države što bolje ugostiti, pokazati im ljepote i potencijale Gorskog kotara te ih zainteresirati da opet dođu. Također, preliminarno smo dogovorili da naredne godine, kad je domaćin Italija, turnir pokušamo proširiti ženskim ekipama i to ne nužno malonogometnim, već možda odbojkaškim«, najavio je Malnar.


Gosti su za organizaciju turnira i iskazano gostoprimistvo imali samo riječi pohvale, a isti je dojam imao i Peter Jožef Česnik, ministar Republike Slovenije za Slovence v tujini.




»Sretan sam zbog ovog događaja i druženja, a posebno mi je drago da su Slovenci iz ovog dijela Gorskog kotara, koji mi je jako drag, često most povezivanja između naša dva naroda. Puno nas više stvari veže no razdvaja i upravo na tim zajedničkim karakteristikama treba raditi i razvijati ih, jer ionako povijest dijelimo već stoljećima.


Sloga i zajedništvo


Nažalost, politika i političari često nisu u suglasju s narodom koji uz granice najčešće živi u slozi i zajedništvu, što je uočljivo baš ovdje na području Gorskog kotara i susjednih slovenskih krajeva. U našem ministarstvu mi podupiremo i ovakva druženja, kao i druge oblike suradnje, od kulturne do privredne, jer smatramo da se surađivati mora te da ovaj Alpe Adria dio treba što više promovirati i razvijati«, rekao je ministar Česnik zaželjevši Hrvatskoj da što prije uđe u okvire Schengena.Podjelu medalja svojim su nastupom uljepšale male mažoretkinje iz Gerova, a članovi SKD-a Gorski kotar za kraj druženja svojim su gostima iz Mađarske, Austrije i Italije te ministru Česniku osigurali druženje u Plešcima i restoranu »Pr’ lipe«, što je bio još jedan lijepi dodatak ovom susretu koji je na zaista lijep način gostima predstavio Gorski kotar, Primorsko-goransku županiju i Hrvatsku.