Strahovi i pretjerivanja

Čuvajte se zmija: Evo kako ne postupati s tim ‘epskim nemanima’

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Mnogi ih iz straha i neznanja ubijaju, iako su sve zmije zakonom zaštićene životinje



GOSPIĆ Naglo zatpljenje i buđenje prirode diljem Like svake godine neizostavno probude i dio faune koju mnogi od nas ne vole vidjeti niti na fotografijama. Tako svake godine u ovo vrijeme odasvud stižu vijesti o susretima ljudi i zmija.


Obično se pri tome pretjeruje pa svaka viđena zmija „ima preko dva metra i kreće se brzinom automobila“. Ovome se preuveličavanju ne treba čuditi jer zmije su već tradicionalno metafore za sve naše strahove.


Zato su ovih dana posvuda viđane zmije koje po opisu više nalikuju na epske nemani. Mnogi ih iz straha i neznanja ubijaju, iako su sve zmije zakonom zaštićene životinje. Također ne stoje niti priče po kojima su zmije cijelu zimu sakupljale otrov da bi na proljeće bile uspješniji lovci.




Srazovi s tim neomiljenim stvorovima događaju se posvuda jer zmije u potrazi za hranom i skloništem ulaze u kuće, podrume, garaže, drvarnice pa čak i u automobile.


Od prije nekoliko godina ostao je u Gospiću zabilježen slučaj kada je jedan „vrsni znalac“ zmija ulovio malenoga poskoka i stavio ga u bocu koju je potom snažno zapečatio. Kada je uskoro našao mrtvu zmiju čudio se kako se to dogodilo.


Drugi je „stručnjak“ učinio istu stvar, ali je na čepu ostavio rupice za zrak. Poskok je poživio, a taj „stručnjak“ mu je u bocu bacao komade čajne kobasice da ih njima nahrani.