Protiv ukidanja nastave

VELI BRGUD U hipu prikupili 200 potpisa za opstanak škole

Marina Kirigin

Protiveći se ideji matuljske vlasti da brgujski đaci nastavu pohađaju u Brešcima, a da se u prostore škole proširi dječji vrtić, Brgujci su proveli peticiju koju je u vrlo kratkom vremenu potpisalo 50 posto ukupne odrasle populacije mjesta



JURDANI Žitelji Velog Brguda, baš kako su i najavili, nastavljaju borbu za opstanak škole u njihovom mjestu, odnosno protive se ukidanju nastave u Područnom školskom odjelu Veli Brgud. Ideja matuljske vlasti bila je da učenici Područne škole u Velom Brgudu nastavu pohađaju u Brešcima, a da se u prostorima koje sada koristi škola, prošire prostori dječjeg vrtića, koji djeluje u istoj zgradi. Mještani Velog Brguda podržavaju proširenje vrtića i tvrde da mjesta ima dovoljno za proširenje i bez selidbe školaraca. Zbog ukidanja nastave, Brgujci su proveli peticiju i u vrlo kratkom vremenu sakupili više od dvjesto potpisa mještana. Sandro Pecman, predsjednik Mjesnog odbora Veli Brgud naglasio je kako je peticiju potpisalo 50 posto ukupne odrasle populacije Velog Brguda.


– Čini se kako se cijela ova akcija provodi šutke i zanemarujući naše mišljenje, što nas vrijeđa, posebno zato što jer je riječ o našoj djeci i našoj školi – rekla je Željka Kinkela, majka petogodišnjeg djeteta, a Kristina Uljanić Kalčić, majka dvoje mališana školskog i predškolskog uzrasta, dodala kako ovakav stav mogu braniti nizom argumenata.


Peticija na niz adresa


Peticija s potpisima Brgujaca poslana je na nekoliko adresa, županu Zlatku Komadini, pročelnici Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a, načelniku Općine Matulji Mariju Ćikoviću, ravnateljici OŠ »Drago Gervais« i ravnateljici Dječjeg vrtića Matulji. Prema riječima Pecmana, dopis je poslan i Školskom odboru OŠ »Drago Gervais«, a koji sadržava i nekoliko pitanja za koje sada iščekuju odgovore.




– Smatram da prikupljeni broj potpisa u ovako kratkom vremenu govori dovoljno o mišljenju mještana te se nadamo da će nadležni odustati od namjere ukidanja nastave u Velom Brgudu, a time i dokazati da drže do mišljenja mještana – zaključio je Pecman.


Područni odjel škole u Velom Brgudu danas polazi devetero učenika od 1. do 3. razreda. Međutim, mještani tvrde kako u selu ima sve više mladih obitelji i male djece koji će danas-sutra sjesti u školske klupe.



– Inicijativa da se prenamijeni prostor škole u Brgudu krenula je iz Općine Matulji, a mi smo je kao škola podržali, i to zato što je škola u Velom Brgudu u izuzetno lošem stanju, djeca se još uvijek griju na drva, i imaju samo jednu izvannastavnu aktivnost, a od matične škole u Brešcima udaljeni su samo 2,8 kilometara. Ideja je bila da se školarci presele u Brešca, a vrtićari iz Brešca u obnovljeni objekt u Velom Brgudu – rekla je Dijana Pažin, ravnateljica OŠ Drago Gervais Brešca, koju smo također zamolili za objašnjenje vezano uz ovu temu.



Vijećnička ideja


Ideja o preseljenju školaraca u školu u Brešcima i proširenju kapaciteta vrtića u Brgudu prvi put iznesena je pred oko mjesec dana na sjednici matuljskog Vijeća. Ideja je bila da se vrtić u Velom Brgudu proširi jasličkim skupinama zbog u ovoj godini neupisanih preko trideset mališana s područja Matulja, koji se nalaze na listi čekanja odgojne ustanove. Izvršna vlast je zato na posljednjoj sjednici Vijeća predložila povećanje cijene usluga dječjeg vrtića, a kako bi se osigurala dodatna sredstva za zapošljavanje novih odgajatelja.


Ipak, većina u Vijeću nije podržala takav prijedlog pa je samim time postalo upitno hoće li se uopće investirati u školu-vrtić u Velom Brgudu, odnosno hoće li doći do »iseljenja« učenika i prenamjene prostora. Konkretnih odgovora što se planira, ipak zasad iz Općine Matulji nema. Načelnik Općine Mario Ćiković objasnio je samo kako je ideja o preseljenju učenika u Brešca i proširenju prostora dječjeg vrtića stigla od strane pedagoških radnika. Namjera je bila, kako kaže, popraviti školski standard s obzirom da u Velom Brgudu u jednoj učionici nastavnik radi paralelno s malim brojem učenika od 1. do 3. razreda.