Uspjeh tima dr. Nikole Matejčića

PRVI U HRVATSKOJ Pacijentu u lovranskoj bolnici ugrađeno rame izrađeno 3D tehnologijom

Barbara Čalušić

Korištena su najnovija tehnološka dostignuća u dizajniranju osteointegrirajućih segmenata implantata

Korištena su najnovija tehnološka dostignuća u dizajniranju osteointegrirajućih segmenata implantata

Radi se o posebnoj kirurškoj tehnici gdje je kreiran  personalizirani implantat uz najnovija tehnološka dostignuća. Klasični vid operacije u slučaju 60-godišnjeg pacijenta nije postojao, a zahvaljujući umjetnom ramenu, on će nakon oporavka opet moći dizati teret i voziti automobil



RIJEKA  U Klinici za ortopediju i traumatologiju Lovran ugrađeno je personalizirano umjetno rame koje je izrađeno 3D print tehnologijom. Ovo je prvi takav zahvat u Hrvatskoj, a umjetno rame izrađeno 3D tehnologijom u Lovranu je ugrađeno 60-godišnjem pacijentu iz Osijeka kojem je infekcija ramena u potpunosti uništila rameni zglob uz popratni gubitak koštane mase.


Operativni tim predvodio je dr. Nikola Matejčić, a uz njega su na operativnom zahvatu sudjelovali i ortopedi dr. Željko Butorac, dr. Hrvoje Mokrović te dr. Simona Komen i anesteziologinja dr. Ivana Stuck Tus kao i instrumentari Goran Milković i Mirjana Tišma, te anesteziološki tehničar Natalija Sadžak.


Poboljšana funkcija


– Radi se o posebnoj kirurškoj tehnici gdje je vodeći računa o biomehaničkoj stabilnosti implantata, kreiran individualni, personalizirani implantat. Korištena su najnovija tehnološka dostignuća u dizajniranju osteointegrirajućih segmenata implantata. Implantat je proizveden tehnologijom aditivne proizvodnje, tzv. 3D print tehnologijom od trabekularnog titana, koja predstavlja revoluciju u proizvodnji medicinskih implantata. Zbog precizne implantacije korišten je samo za tu priliku individualno izrađeni instrumentarij. Ovo je plod timskog rada sa stručnjacima iz drugih ustanova pa valja naglasiti izuzetno plodonosan timski rad s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, dekanom prof. dr. sc. Tomislavom Rukavinom, voditeljem Centra za biomodeliranje i inovacije u medicini doc. dr. Svenom Maričićem, KBC-om Rijeka, ravnateljem prof. dr.Davorom Štimcem, Kliničkim zavodom za radiologiju, prof. dr. sc. Damirom Miletićem te nadasve s dr. Draganom Javoranom radiologom koji je izradio HR CT s 3D VRT rekonstrukcijom, ključnim preduvjetom izrade personaliziranog implantata – kaže dr. Nikola Matejčić.





Sama operacija trajala je tri sata, a pacijent se dobro oporavlja i trebao bi biti otpušten iz bolnice koncem tjedna. Zahvaljujući ugradnji desnog umjetnog ramena, opet će moći podizati terete i voziti automobil, ukratko bit će mu vraćena kvaliteta života prije bolesti.


Naime, funkcija njegovog ramena prije operacije bila je svega 30 posto, a lovranski ortopedi očekuju da će završetkom postoperativnog oporavka njegovo rame vratiti 80 posto svoje prvotne funkcije.  S obzirom da se radi o svojevrsnoj nadogradnji kosti pomoću 3D implantata klasični vid operacije u slučaju ovog pacijenta nije postojao. Rame je najpokretljiviji zglob u ljudskom tijelu, zbog čega je jedan od zglobova koji se najčešće iščaši, a njegova je rekonstrukcija bila vrlo zahtjevna, posebno ako se uzme u obzir da se radi o potpuno individualiziranom umjetnom zglobu. Također, radi se o skupoj operaciji gdje samo printanje umjetnog zgloba ramena košta 100 tisuća kuna. Ovo nije prva primjena 3D print tehnike u  Lovranu gdje su već početkom ove godine ugradili 3D zglob zdjelice.


– Tehnologija 3D printanja doista označava novo doba u ortopediji i medicini uopće. Do prije samo nekoliko godina, ovo bi bila znanstvena fantastika i nismo ni pomišljali da se može rekonstruirati cijeli zglob, kaže ravnatelj Klinike za ortopediju i traumatologiju u Lovranu – prof. dr. Branko Šestan.


Eminentan centar


U lovranskoj klinici, gdje trećinu pacijenata čine stanovnici Primorsko-goranske i Istarske županije, a čak 60 posto pacijenti su koji dolaze iz cijele Hrvatske, ističu da će nastaviti s primjenom 3D tehnologije kod ugradnje umjetnih zglobova. Klinika je i dio projekta koji predvodi riječki Medicinski fakultet i čiji je cilj financiranje ovakvih operacija putem europskih fondova.



– Zahvaljujući kontinuiranom napretku tehnike i tehnologije, uvođenju inovacija u instrumentaciji, operativnoj tehnici te permanentnoj edukaciji naših ortopeda u eminentnim svjetskim kliničkim centrima, navedena operacija ulazi u redovan operacijski program, čime se Klinika za ortopediju i traumatologiju Lovran svrstava u eminentne centre u Europi gdje se obavljaju ovako visoko diferencirani i subspecijalizirani operacijski zahvati. Klinika za ortopediju i traumatologiju Lovran tako je uvela još jednu inovativnu operativnu metodu koja omogućava brzi oporavak bolesnika. Kontinuiranim uvođenjem novih operacijskih metoda i tehnika, naša Klinika ide u korak sa zemljama EU-a – zaključuje Šestan.