Vijećnici odlučili

Odzvonilo besplatnom parkiranju u Matuljima, kreće naplata u garaži dvorane

Marina Kirigin

Smjernice koje su matuljski općinski vijećnici podržali su da se koncesija daje na tri godine, da je maksimalna cijena parkiranja 5 kuna po satu i da se prvih 30 minuta ne naplaćuje parkiranje



MATULJI – Matuljski vijećnici dali su »zeleno svjetlo« za početak pripremnih radnji za uvođenje naplate parkiranja u javnoj garaži u sklopu sportske dvorane u Matuljima. Na posljednjoj sjednici vijeća podigli su ruke za početak pripremnih radnji za dodjelu koncesije za navedenu komunalnu uslugu. Smjernice koje su podržali su da se koncesija daje na tri godine, da je maksimalna cijena parkiranja 5 kuna po satu i da se prvih 30 minuta ne naplaćuje parkiranje. U sklopu odluke imenovano je povjerenstvo za koncesiju čija će zadaća biti izraditi analizu davanja koncesije s parametrima za izračun vrijednosti koncesije, procjena vrijednosti koncesije te početnog iznosa naknade za koncesiju i izrada dokumentacije za nadmetanje.


Vijećnica Irena Lovrić nije bila za uvođenja naplate parkiranja u garaži sportske dvorane, tvrdeći da ljudi u Matuljima ne mogu funkcionirati bez automobila te da je tamo gdje nema dobro riješenog javnog prijevoza i nema dovoljno parkirališnih površina, svaka naplata suvišna. Vijećnik Sandro Pecman smatrao je da bi ograničenje od pola sata bez naplate trebalo produljiti na sat vremena, a Vedran Grgurić zaključio da podržava uvođenje naplate jer će ona uvesti red. Dodao je da se prometna kultura u Matuljima mora mijenjati i da postoji, istina nešto izvan najužeg centra, parkiralište kod Društvenog doma Hangar.


Drugi rebalans


Na matuljskom Vijeću načelnik Općine Mario Ćiković najavio je i skorašnju obnovu Doma Lisina. Rasprava o objektu koji je na Liburniji sinonim za loše upravljanje javnom imovinom, vođena je u sklopu donošenja drugog rebalansa proračuna u kojem je predviđeno 150 tisuća kuna za uređenje prizemne, podrumske prostorije i izgradnju septičke jame.




– Društvo Lisina Adventure govorilo je o tome da su stalno na Lisini i da rade na tome da se Lisina održava te da su tamo iz sigurnosnih razloga i pomažu carini i policiji. Da bi što prije osposobili smještaj, odlučili smo postaviti kvalitetan biodisk te urediti podrum. Ukoliko bi dom uređivali u postojećim gabaritima, mogli bismo brzo krenuti u rješavanje, a ako bi tražili dizanje kata, što je omogućeno u prostornom planu, morali bismo čekati jer je dom smješten na granici dviju katastarskih općina. S obzirom na to da će cijelu zimu netko biti gore, ovi radovi ne bi škodili – rekao je Ćiković nakon što je odbio amandman nezavisnog vijećnika Željka Grpca. Grbac je rekao da nema ništa protiv društva Lisina Adventure, niti protiv njihovog patroliranja po Lisini.


Sredstva za ulaganje


– To su dragovoljci, dok bi ih netko mogao nazvati i paravojskom, ali ja neću. To su nekakvi entuzijasti i ne mislim se baviti time što ih vodi u toj priči. Ono što mi osobno smeta je princip – ajmo nešto napraviti pa ćemo se prilagođavati tome. Mislim da svaka stvar mora imati svoj red, od ideje što i kako hoćemo. To je jedini način da se racionalno koriste sredstva.


Po meni bi bilo bolje da dobiju montažni objekt za korištenje, a da ne diraju sadržaj planinarskog doma. Kada jednom primite podstanara, vrlo ga je teško iseliti – rekao je Grbac koji se protivi bezidejnom ulaganju u objekt na Lisini, a zbog čega je ostao suzdržan kod glasanja o rebalansu proračuna.


Vijećnik HDZ-a Vedran Grgurić naveo je da se ovome trebalo pristupiti ozbiljnije, a vijećnik SDP-a Slobodan Juračić dodao da se navedeni novac neće ulagati u opremanje, već isključivo u zatvaranje objekta, da se stave metalna vrata i rešetke na prozore da se objekt ne devastira, a da se u konobi mogu odložiti stvari. Rasprava o Lisini zaključena je povlačenjem amandmana vijećnika Grpca, a izglasavanjem proračuna osigurana su sredstva za ulaganje na Lisini.