Mrkat

Mnogi se žele odmoriti od mesa: Na opatijskoj tržnici nakon blagdana bolje ide verdura

Aleksandra Kućel Ilić

Sada se malo osjeća pad broja potrošača, možda zbog korištenja godišnjih odmora i odlaska na skijanje, ali i nije tako loše, kaže mesar Damir Stanić. Mnogi traže povrće, jer se žele malo odmoriti od mesa i svega što je činilo bogatu blagdansku trpezu, zadovoljna je Marija Perković na »zelenoj placi«



Placa, mrkat, tržnica, »trbuh grada« ili jednostavno – jutarnja opatijska »žila kucavica« uz sve drugo što ovakvo mjesto može ponuditi domaćim ljudima, ali i gostima, ujedno je i pravo mjesto na kojemu se može provjeriti »kako grad diše« – imaju li ljudi novca ili ne, troše li ili štede, kakve su im prehrambene navike i što vole jesti blagdanom a što svakdanom.


Na prosinac se trgovci ne žale, budući da Opatijci i ljudi iz okolice nisu imuni na »blagdansku groznicu«, ali nakon rastrošnog kraja godine, je li početak 2018. skroman, pokušali smo saznati iz razgovora s nekolicinom kojima je gradska tržnica radno mjesto i svakodnevica.



Duško Kulaš, direktor Radne jedinice »Usluge« u opatijskom Komunalcu kaže da se u oživljavanje kata tržnice ulaže dosta napora, ali su rezultati nažalost nedovoljni, a nema niti interesa za najam poslovnih prostora.




– Pokušavamo animirati sve one koji bi mogli biti zainteresirani za poslovanje u praznim poslovnim prostorima da nam se jave, no bezuspješno. Stoga i ovu priliku koristim da pozovem sve one koji imaju određenih ideja i željeli bi raditi ovdje, u samom središtu grada, da s nama uspostave kontakt. Otvoreni smo za suradnju, a ukoliko bi se uspjelo uz jednu agresivniju kampanju otvoriti neke prostore s ponudom zanimljivom turistima, moglo bi se ovdje dovoditi i organizirane grupe gostiju, rekao je Kulaš.



Dobar prosinac


– Dvanaesti mjesec je stvarno bio dobar, pa čak i mjesec prije njega, ne mogu se žaliti. Rekao bih da su mi zadnja dva mjeseca 2017. godine bila čak malo bolja nego li godinu dana ranije u isto vrijeme. Sada se malo osjeća pad broja potrošača, možda zbog korištenja godišnjih odmora i odlaska na skijanje, ali i nije tako loše. Još malo pa će krenuti i maškare, a kada one prođu znamo da je već proljeće tu i kada uhvatimo treći mjesec, još malo pa je Uskrs, doći će više turista i – karoca gre, ne žalimo se, rekao je opatijski mesar Damir Stanić.


Prodavačica na »zelenoj placi« Marija Perković kaže da je zadovoljna dosadašnjim prometom u siječnju, jer nakon što su se u prosincu mnogi i prejeli mesa i teže hrane, sada se iznimno puno traži »verdura«.


– Prosinac je bio baš lijep i vesel, nećemo kukati. A i siječanj se dobro nastavio. Mnogi traže povrće, jer se žele malo odmoriti od mesa i svega što je činilo bogatu blagdansku trpezu. No i kada se priprema meso, dobro dođe neki povrtni prilog uz njega, pa u svakom slučaju nema razloga za lošu volju, povjerila je Perković.


Osnovno se dakle na tržnici u Opatiji i u siječnju traži i kupuje, no što reći o specijaliziranoj ponudi, o nadogradnji osnovnog sadržaja?


Poznati travar koji živi u Veloj Učki, ali svakodnevno prodaje svoje biljne preparate i čajeve na tržnici, Aldo Santo Pulić, nije zadovoljan prometom. Kaže da je situacija »na granici isplativosti«, ali se ipak ne želi žaliti.


– Bilo je nešto prometa u prosincu, ali manje nego sam očekivao. Sada treba pričekati sve do 1. ožujka da bi mi se prodaja malo popravila, a kada se približi Uskrs pristizat će i više gostiju i sve skupa će biti bolje. Nažalost, meni promet raste i kada su u opticaju neke bolesti poput recimo gripe i prehlada, no sudeći po tome kako ide prodaja – Opatiju je zasad gripa zaobišla, primijetio je Pulić.


Kafić čeka maškare


Dakle, u prizemlju »mrkata« se promet »vrti«, no što je s tradicionalno mirnim i nedovoljno iskorištenim gornjim katom?


U jedinom kafiću koji ovdje trenutačno radi kažu nam da je promet bio izrazit tek u dva zadnja dana 2017. godine, a sve ostalo nije baš za preveliku pohvalu.


– Trebalo bi motivirati nadležne da dobro razmisle i da pronađu način da prazne poslovne prostore na katu tržnice popune i da konačno ova priča o polovičnom poslovanju ovog dijela zgrade, dobije smisao koji i zaslužuje. Maškare su »na vidiku«, pa se nadamo da će barem u vrijeme karnevala uz dekoraciju i neke sadržaje ovdje biti malo više živosti, zaključila je Karolina Sobotinčić koja radi u kafiću na katu tržnice.