Zbunjujuće ograde

LUNGOMARE POD BARIKADAMA Obalni put u Opatiji zbog radova presječen na nekoliko lokacija

Marina Kirigin

Foto M. Kirigin

Foto M. Kirigin

Nosivi dio konstrukcije na tom dijelu šetnice u prilično je lošem stanju, pa je sigurnije da šetnica onda ostane zatvorena - objasnio je opatijski gradonačelnik uz napomenu da će svi radovi tijekom blagdana biti obustavljeni, a privremeno će biti otvorene dionice kod hotela Istra i Malog raja



OPATIJA Opatijski lungomare nalazi se pod barikadama. Obalni put presječen je na nekoliko lokacija. Prva prepreka zbog koje je nužno popeti se na cestu nalazi se kod najstarijeg hotela na Jadranu, hotela Kvarner, druga kod hotela Istra, a treća u Ičićima kod hotela Mali raj. Razlog željeznim ogradama i znakovima za zabranu prolaza dionicama obalnog puta jesu radovi, odnosno obnova i sanacija dijelova obalnog puta kao i ulaganja u hotel Istru.


Iako treba pozdraviti svaku vrstu investicije u turističku infrastrukturu u gradu koji živi od turizma, s druge strane treba voditi računa i o gostima koji će ove božićno-novogodišnje blagdane provesti u Opatiji. Grad je doslovce pretvoren u gradilište, objekti opasani skelama su na nekoliko lokacija duž glavne gradske ulice, međutim mnogi smatraju kako bi bar za predstojeće blagdane radovi trebali biti obustavljeni, a prolaz obalnim putem omogućen. Šetnica uz more je, kažu, turistički brend Opatije koji je posebno interesantan za blagih opatijskih zima, a upravo takav Božić, sunčan i relativno topao za ovu godinu najavili su i vremenski prognostičari.


Zahtjevna sanacija


Prema riječima Raula Degana, direktora gradske tvrtke »Parkovi« dionica obalnog puta kod hotela Kvarner zatvorena je jer je bila opasna po život za prolaznike te sada slijedi investicija koja će trajati do Uskrsa. Dio obalnog puta uz terasu hotela Kvarner je vrlo oštećen, te je trebalo hitno pristupiti sanaciji koja je izuzetno teška, objasnio je Degano i naveo kako i na dionici kod »Malog raja« radove izvodi gradska tvrtka.


– U Ičićima zatvaramo dionice u dužini 15-20 metara i saniramo obalni put – kazao je Degano.Zamršena situacija u najatraktivnijem dijelu Opatije, onom kod hotela Kvarner, navodno se pokušavala riješiti i sa hotelijerom, Liburnia Riviera Hotelima, i to na način da se prolaz šetačima na obalnom putu omogući kroz terasu hotela Kvarner. Međutim, na licu mjesta zbog očitih pregrada vidljivo je da tako nešto nije dozvoljeno. Tim više u ovom trenutku ograđena je i zaključana okućnica obližnje Ville Amalije pa šetači doslovce traže put koji bi im omogućio da nastave hodati u pravcu Slatine.Hoće li se zbog povećanog broja gostiju za vrijeme božićno-novogodišnjih blagdana zabraniti građevinski radovi na području najužeg dijela Opatije i hoće li lungomare u navedenom razdoblju biti prohodno – pitanja su koja su postavljena i gradonačelniku Opatije Ivi Dujmiću.




Prema informacijama iz Grada Opatije, od danas će dio šetnice kod hotela Mali raj biti otvoren, a nakon završetka blagdana, taj dio šetnice opet će se zatvoriti zbog nastavka izvođenja radova. Radovi će se nastaviti nakon blagdana, 8. siječnja.



Sigurnost pješaka


– Radovi koji se izvode na obalnoj šetnici u ingerenciji su Grada Opatije, a izvode ih gradske tvrtke ili njihovi kooperanti. Za vrijeme izvedbe radova, zbog sigurnosti pješaka, ali i zbog brže realizacije samih radova bilo je nužno zatvaranje dijelova obalnog puta na kojima se radovi izvode. No, za vrijeme predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana kod hotela Istra i Malog raja dio šetnice bit će otvoren, a nakon završetka blagdana taj dio šetnice opet će se zatvoriti zbog nastavka izvođenja radova.


Dio šetnice kod hotela Kvarner gdje se također izvode radovi i koji je zatvoren, međutim, nije moguće otvoriti šetačima za vrijeme blagdana, primarno zbog njihove sigurnosti, pa će taj dio šetnice ostati zatvoren i tijekom predstojećih blagdana. Nosivi dio konstrukcije na tom dijelu šetnice u prilično je lošem stanju, pa je sigurnije da šetnica onda ostane zatvorena. Prema gradskoj odluci tijekom blagdana na području grada ne mogu se izvoditi radovi, pa će tako svi radovi koji su u tijeku, za vrijeme trajanja blagdana biti – obustavljeni, rekao je Dujmić.