Među 1.500 učkarskih ptica i jedna vrlo rijetko prstenovana

Kreja iz porodice vrana zapela u učkarskoj mreži

Marina Kirigin

Najčešće prstenovane ptice na Učki su crvendać, zviždak, kos, grmuša, kraljić i sjenica – rekao je prstenovač iz Udruge BIOM Vedran Lucić, jučer kraj lokve Rovozna gdje se već osam godina istražuju ptičje migracije. Akcija prstenovanja je započela 20. kolovoza i trajat će do 7. listopada. 



UČKA Kreja ili Nucifraga caryocatactes vrlo je rijetko prstenovana ptica, koja pripada porodici vrana, a koja je za ovogodišnjeg prstenovanja ulovljena na Učki.


Naime, već osmu godinu provodi se akcija prstenovanja ptica na lokvi Rovoznoj na Učki radi istraživanja njihove migracije. U suradnji s ornitolozima Udruge za biološka istraživanja – BIOM iz Zagreba, akcija je započela 20. kolovoza i trajat će do 7. listopada.


 Tijekom navedenog razdoblja desetak istraživača i volontera boravi na terenu gdje svakodnevno vertikalno postavljenim ornitološkim mrežama love ptice, prstenuju ih i na taj način prikupljaju važne podatke.  

Od 12 do 87 godina


– Najčešće prstenovane ptice na Učki su crvendać, zviždak, kos, grmuša, kraljić i sjenica – rekao je prstenovač iz Udruge BIOM Vedran Lucić za jučerašnjeg prstenovanja kojem je nazočilo dvadesetak učenika područnih osnovnih škola iz Lupoglava i Mošćeničke Drage. Bila je to i prilika da se osnovnoškolci upoznaju s postupkom prstenovanja, ali i da nauče ponešto o pticama i kako se postaje prstenovač. Tako se moglo doznati da u Hrvatskoj postoji prstenovač star 12 godina, a kako najstariji prstenovač ima 87 godina.


   Marta Blažević iz Parka prirode Učka naglasila je kako je prošla godina bila rekordna po broju prstenovanih ptica na Učki te kako je 2009. godine ulovljeno nekoliko zanimljivih vrsta kao mala muharica i velika ušara. Na području parka prstenovan je i 2007. godine zlatoglavi kraljić, koji je 2008. pronađen u Švedskoj te je ustanovljeno kako je ova najmanja europska ptica prevalila put dulji od tisuću kilometara. Godinu dana prije zabilježili su i pronalazak vrlo rijetke vrste – azijskog zviždaka.  

Pomoć volontera




– Već prvog dana ovogodišnje akcije prstenovanja ptica u PP Učka prstenovane su 53 ptice, od čega čak 20 različitih vrsta. Među njima ulovljene su i dvije jedinke sa starijim prstenima hrvatske prstenovačke centrale, a najvjerojatnije je riječ o pticama prstenovanim prošle godine na istoj lokaciji. Za sunčanog vremena prosječno bude 60-ak nalaza, dok za vrijeme kiše taj broj padne na 10-ak – rekla je Blažević koja je napomenula kako oko lokve Rovozne vlada velika raznolikost i kako je prošla rekordna godina kada je prstenovano tri tisuće primjeraka, a kako ih u prosjeku za jedne akcije prstenuju oko 1.500 primjeraka. 


  – Mislim da je razlog većem broju ptica na ovom dijelu Učke u blizini lokve i velika suša – zaključila je djelatnica PP Učka, dok je Lucić pokazivao učenicima kako se vade ptice iz ornitološke mreže, a usput im i davao podatke o tome kako primjerice na području Hrvatske obitava 380 vrsta ptica i kako ih nije tako teško razlikovati. Ovogodišnji prstenovački kamp na Učki posjetile su i mnogobrojne obitelji s djecom, a u radu prstenovačima su pomogli i volonteri iz Velike Britanije i Slovenije.