Šarolike i vesele maske

DJEČJI KARNEVALSKI KORZO Više od dvije tisuće malih maškara prošetalo Opatijom

Srđan Brajčić

OPATIJA Više od dvije tisuće malih maškara prošetalo je Opatijom i predstavilo svoje šarolike i vesele maske gledateljima koji su bodrili povorku na tradicionalnoj ruti od gradske tržnice do Slatine.Ovogodišnji, 22. Dječji karnevalski korzo okupio je tridesetak grupa iz Opatije, Liburnije, Rijeke i okolice. Male maškare došle su također iz Istre, ali i drugih dijelova Hrvatske. Sudionici povorke pokazali su kako stupaju patuljci, kako čaraju coprnice i coprnjaci, kako se igra šah, briškula i trešeta te kako izgledaju brojne druge kreacije iz njihove mašte, pa su male maškare ponovno razveselile svoje roditelje, odgajatelje i svekoliku publiku u Opatiji. “Kod nas pripreme za povorku traju tijekom cijele godine – maškare su Grobničanima u krvi. Djeca naravno vole maškare i povorku, što najbolje dočarava osmijeh na njihovim licima, kazala nam je odgajateljica Tihana Miloš iz Dječjeg vrtića Grobnički tići.Trebalo je nastupiti 80 malih, Grobničkih tića, ali bolest je neke spriječila, pa ih se u Opatiji okupilo njih 60-tak. “Djeca se vole pripremati za maškare, ali treba voditi računa o tome da se sve njima prilagodi. Tad pokazuju interes za sudjelovanje i svoju maštu. Nude svoje prijedloge što će biti na karnevalu i mi nastojimo udovoljiti njihovoj mašti. Cilj je da ih što više uključimo u maškare. Djeca su ove godine poželjela biti – lubenice. Voće i povrće nekako su nam u zadnje vrijeme u prvom planu, pa sam iz toga došli na ideju da se maskiramo u lubenice, kažu iz Dječjeg vrtića Zvončica Marinići-ViškovoViše od 300 djece i njihovih roditelja okupilo se u velikoj povorci Dječjeg vrtića Opatija. Kapetan Nemo ove je godine najviše zaokupljao njihovu maštu.

“Maska kapetana Nemo je njihova ideja. Puno smo se pripremali za ovu povorku. Počeli smo rano, već u listopadu zbog toga što ipak treba koordinirati pet dječjih vrtića koji su u sastavu, a to su Opatija, Ičići, Veprinac, Volosko i Lovran, dočarala je ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija Sabrina Jelić.


Povorci se priključilo i 70-tak roditelja. Bez njihove pomoći, teško bi bilo zamisliti toliki broj kapetana Nemo na jednom mjestu.“Vrtići svakog tjedna imaju maškarani petak, sa zabavom i plesom, kad je prava ludnica od ujutro pa gotovo sve do navečer. To je neka vrsta dječje redute u našim vrtićima kad djecu pripremamo i privikavamo na kostime i karneval, posebno onu koja su prvi puta upisana u vrtić. Dolazak na karneval u Opatiju vrhunac je svega toga, dočarala je ravnateljica Jelić.

Sudionike 22. Dječjeg karnevalskog korza pozdravio je na Mrkatu Mario Lipovšek Battifiaca i Trio Asi, a na kupalištu Slatina ih je zabavila mlada pjevačka zvijezda Mia Dimšić koja je svojim koncertom podsjetila da „Život nije siv“.