Valcer, šampanjac i vatromet

Bečkim balom završen tjedan posvećen austrijskoj kulturi

Aleksandra Kućel Ilić

Sopranistica Kristina Kolar nastupila je kao posebna gošća večeri, a svi koji su se odazvali završnici ovogodišnjeg Bečkog tjedna osim što su uživali plešući valcere i druge tradicionalne plesove, zabavili su se uz bogat program ove gala večeri, jedine takve na ovim prostorima.



OPATIJA Svečanim Bečkim balom, sedmim po redu organiziranim pod kristalnim lusterima dvorane hotela Kvarner, sinoć je u Opatiji na najljepši način zaključen Bečki tjedan. Kako i priliči gradu s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj, gradu koji slavi 170 godina turizma, u prekrasnom ambijentu, na večeri koja je imala humanitarni karakter, a sredstva su se pod vodstvom Lions Cluba Opatija prikupljala za pomoć Dječjem domu Ivana Brlić Mažuranić u Lovranu, okupila se brojna domaća i inozemna publika.



Završnicu opatijskog Bečkog tjedna uveličala su brojna uvažena imena, pa su tako izeđu ostalih Hrvatsku predstavljali uz već spomenutog gradonačelnika Opatije, još i predsjednik Gradskog vijeća Opatije Viktor Peršić, zatim glavna tajnica u Ministarstvu vanjskih i eruopskih poslova Vesna Cvjetković, župan PGŽ Zlatko Komadina, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i načelnica Policijske uprave PGŽ Senka Šubat. Grad Beč su predstavljali zamjenica gradonačelnika Renate Brauner i tri člana bečkog Poglavarstva, a balu su se odazvali između ostalih i Alois Stöger, austrijski ministar za promet, Manfred Matzka, načelnik odjela ureda kancelara Austrije, te veleposlanica Republike Austrije u Hrvatskoj Andrea Ikić-Böhm. Svečanost je također uveličao i Renato Cianfarani, generalni konzul Republike Italije u Hrvatskoj.





Pristigle uglednike iz svih sfera društvenog života dočekao je domaćin Ivo Dujmić, opatijski gradonačelnik, a bal koji simbolizira dugogodišnje prijateljstvo između Beča i Opatije otvorili su bečki orkestar »Original Wiener Strauss Capelle« i plesna škola »Kopetzky«. Sopranistica Kristina Kolar nastupila je kao posebna gošća večeri, a svi koji su se odazvali završnici ovogodišnjeg Bečkog tjedna osim što su uživali plešući valcere i druge tradicionalne plesove, zabavili su se uz bogat program ove gala večeri, jedine takve na ovim prostorima. Bečki bal je uključivao piće dobrodošlice, svečanu večeru, degustaciju bečkih vina, pjenušac  i na kraju sacher tortu u pola noći, te bogatu tombolu.


Program je vodila Alex Tessin i to na hrvatskom i njemačkom jeziku, a goste su na početku pozdravili gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i zamjenica gradonačelnika Beča Renate Brauner. Uzvanike je posebno oduševio nastup poznatih hrvatskih plesača iz spektakla »Ples sa zvijezdama«, a u Kristalnoj dvorani su zablistali Marko Herceg i Ana Herceg, Damir Horvatinčić i Petra Jeričević, te Robert Schubert i Marija Stošić.



Organizatori Bečkog bala bili su gradovi Beč i Opatija u kojoj je različitih događanja nastalih suradnjom Austrije i Hrvatske bilo tijekom cijelog upravo zaključenog tjedna.Manifestacija Bečki tjedan započela je koncertom bečke sopranistice Marie Helienek na terasi hotela Milenij i nastavila se izložbom radova bečkih i hrvatskih umjetnika u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera, igraonicom za najmlađe u hotelu Bristol i besplatnim koncertom »Original Wiener Strauss Capelle« na terasi hotela Palace.

Sinoćnja je večer bila veliko finale Bečkog tjedna koji jeod ponedjeljka predstavio kulturu, umjetnost, ali i gospodarstvo glavnog gradaAustrije, a nije izostala ni humanitarna nota zahvaljujući Lions Clubu koji suprodajom ulaznica i organizacijom tombole prikupljali pomoć za Dječji dom IvanaBrlić Mažuranić u Lovranu.


Program je vodila Alex Tessin i to na hrvatskom i njemačkom jeziku, a goste su na početku pozdravili gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i zamjenica gradonačelnika Beča Renate Brauner. Uzvanike je posebno oduševio nastup poznatih hrvatskih plesača iz spektakla »Ples sa zvijezdama«, a u Kristalnoj dvorani su zablistali Marko Herceg i Ana Herceg, Damir Horvatinčić i Petra Jeričević, te Robert Schubert i Marija Stošić.Organizatori Bečkog bala bili su gradovi Beč i Opatija u kojoj je različitih događanja nastalih suradnjom Austrije i Hrvatske bilo tijekom cijelog upravo zaključenog tjedna.Manifestacija Bečki tjedan započela je koncertom bečke sopranistice Marie Helienek na terasi hotela Milenij i nastavila se izložbom radova bečkih i hrvatskih umjetnika u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera, igraonicom za najmlađe u hotelu Bristol i besplatnim koncertom »Original Wiener Strauss Capelle« na terasi hotela Palace.Aleksandra KUĆEL – ILIĆSnimio Vedran KARUZA OKVIRBogata lista gostijuZavršnicu opatijskog Bečkog tjedna uveličala su brojna uvažena imena, pa su tako izeđu ostalih Hrvatsku predstavljali uz već spomenutog gradonačelnika Opatije, još i predsjednik Gradskog vijeća Opatije Viktor Peršić, zatim glavna tajnica u Ministarstvu vanjskih i eruopskih poslova Vesna Cvjetković, župan PGŽ Zlatko Komadina, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i načelnica Policijske uprave PGŽ Senka Šubat. Grad Beč su predstavljali zamjenica gradonačelnika Renate Brauner i tri člana bečkog Poglavarstva, a balu su se odazvali između ostalih i Alois Stöger, austrijski ministar za promet, Manfred Matzka, načelnik odjela ureda kancelara Austrije, te veleposlanica Republike Austrije u Hrvatskoj Andrea Ikić-Böhm. Svečanost je također uveličao i Renato Cianfarani, generalni konzul Republike Italije u Hrvatskoj.– /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Table Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,”sans-serif”; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}–>