Luda zabava

Tradicionalni maškarani rally okupio šezdesetak ”posada” svih boja i oblika

Marinko Glavan

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



U oblaku dima, uz nesnosnu buku motora i glazbu koja je treštala iz zvučnika po 28. put danas je na Krimeji startao tradicionalni maškarani rally Pariz – Bakar, na kojemu je nastupilo šezdesetak »posada« iz Rijeke i okolice.


Ljubitelji oktana i maškaranih ludosti i ove su se godine potrudili svoja vozila na dva i četiri kotača urediti u svim mogućim bojama i oblicima, a jednaka pažnja posvećena je i kostimima prateće ekipe.



Našli su se na startu tako klaunovi, čiji je član, opremljen složenom konstrukcijom koja je pokretala dvije lutke u ljudskoj veličini točno onako kako se kretao i on, dobrano nasmijao sve sudionike i znatiželjnike u Ulici Krimeja, uz njih mafijaši, pa vozilo maskirano u klavir, zadnja odmoć, poneko vozilo za koje nam ni nakon podužeg promatranja nije bilo sasvim jasno što bi trebalo predstavljati, kao i motocikli na kojima su bili izgrađeni čitavi dvorci, do onih s nešto oštrijim satiričnim žalcem.




Prvenstveno se to odnosi na ekipu »3. Kraj« iz Škalnice, s njihovom »Novogradnjom ???«, koja se sastojala od čak dva vozila – na prvome je bio brod, a na drugom propeler, sve s jasnim porukama o propasti riječkog brodogradilišta, poput one ispisane na boku – »Kad naš brod plovi, a plaću moli, i ovaj mjesec, bez kinte smo mi«. Nešto dalje još je jedna ekipa ukazala na probleme u škveru, ali s vrlo jasnom porukom na vozilu – Uprava odlazi!


Našao se među sudionicima i golf »dvojka« obojan u narančastu boju »Autotroleja«, s pripadajućim logom, ali i šaljivim natpisom – »Vozim na plin, gorim na dim«. S Krimeje se maškarana rally povorka uputila prema Korzu, a zatim dalje do Kostrene, gdje je bio zakazan prvi ispit vožnje spretnosti, i to prema pravilima Hrvatskog autokluba, te na kraju prema Bakru, gdje je i službeni cilj rallyja.