Orlec

Cres dobija solarnu elektranu za 1500 otočnih kućanstava

Walter Salković

Projekt sunčane elektrane Orlec – Trinket – istok / arhiva NL

Projekt sunčane elektrane Orlec – Trinket – istok / arhiva NL

Elektrana će se prostirati na oko 17 hektara, bit će snage 6,5 MW, a očekivana proizvodnja je do 8,5 milijuna kWh godišnje te će pružiti veću sigurnost elektroopskrbe cresko-lošinjskog otočja i stabilnost sustava



Zavod za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije predstavio je stanovnicima Orleca na otoku Cresu koncept projekta sunčane elektrane Orlec – Trinket – istok koji priprema zajedno s Regionalnom energetskom agencijom Kvarner. Nakon pozdravnih riječi creskog gradonačelnika Kristijana Jurjaka, ravnatelja Zavoda Adama Butigana i direktora Agencije Darka Jardasa, o tehničkim detaljima projekta govorio je Andro Bačan s Energetskog instituta Hrvoje Požar.


– Planirana elektrana prostirat će se na oko 17 hektara, a maksimalna visina modula bit će 3 metra tako da će se uklopiti u okoliš. Snaga elektrane bit će 6,5 MW, a očekivana proizvodnja do 8,5 milijuna kWh godišnje, što je dovoljno za oko 1.500 kućanstava – rekao je Bačan.


Lokacija solarne elektrane Orlec definirana je Prostornim planom Županije iz 2013. godine i od tada se priprema potrebna dokumentacija za njezinu izgradnju. Kako je najavio ravnatelj Zavoda Butigan, sljedeće godine trebala bi biti spremna lokacijska dozvola.




– Elektrana će se graditi za potrebe cresko-lošinjskog područja, a ne da bi se električna energija izvozila s otoka. Time će se postići veća sigurnost elektroopskrbe otočja i stabilnost sustava čak i ljeti kad je najveća potrošnja – izjavio je Butigan.


Orlečane je posebno zanimalo hoće li plaćati jeftiniju struju kad im se u neposrednom susjedstvu izgradi elektrana. Objašnjeno im je da će se u skladu s postojećim propisima proizvedena struja isporučivati u HEP-ov sustav pa će je i dalje kupovati po cijeni koja vrijedi za sve potrošače.


Što se tiče utjecaja elektrane na prirodu, prema zaključku Ministarstva zaštite okoliša predviđeni zahvat ekološki je prihvatljiv, a priprema se i krajobrazni elaborat koji će ocijeniti Ministarstvo kulture. Mještane je obradovala činjenica da će njihove ovce i dalje moći pasti travu između solarnih kolektora te na taj način, kao svojevrsne žive kosilice, održavati travnjak.