Krivotvorine

Znate li što se kasnije zbiva s onima koji su krivotvorili diplome? Ništa, ostaju im i plaće i staž

Hina



Za krivotvorene diplome nema sudskih kazni, a krivitvoriteljima ostaju plaće i staž, objavio je u četvrtak Jutarnji list, istražujući moguće posljedice otkrivenih lažnih diploma učitelja i nastavnika.


Dnevnik navodi kako su im u Ministarstvu znanosti i obrazovanja odgovorili kako prema propisima koji uređuju obrazovanje ne postoje razlozi za poništavanje ocjena koje su učenicima dali nastavnici s krivotvorenim diplomama.


»Prema tvrdnjama Ministarstva, ne postoji ni mogućnost poništenja ili preispitivanja učeničkih svjedodžbi. Nisu, kažu, predviđene nikakve posljedice za učenike koji se trenutačno školuju, kao ni za učenike koji su završili obrazovanje ranije«, piše Jutarnji list.




Ističu da je u tri mjeseca u školama u različitim područjima Hrvatske otkriveno 11 zaposlenih učitelja i nastavnika s lažnim diplomama.


Posljedica je to sustavne provjere koju je okružnicom zatražila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, nakon što je u njezinu ministarstvu otkriven prvi slučaj djelatnice s lažnom diplomom. Svi redom, dakle njih ukupno 11, dobili su izvanredni otkaz, a slučajevi su prijavljeni policiji. Posljednji slučaj objavljen je jučer. Profesor u Bjelovaru s lažnom diplomom latinskog jezika i povijesti fakulteta u Grazu 17 je godina radio u dvije srednje škole, Medicinskoj te Ekonomskoj i birotehničkoj«, piše Jutarnji list.


»Što čeka 11 dojučerašnjih učitelja i nastavnika s lažnim diplomama nakon što su im uručeni izvanredni otkazi? Prilično je izvjesno da ih čeka kazneni postupak. Međutim, sudski raspleti ranije otkrivenih slučajeva lažnih svjedodžbi i diploma pokazuju kako i nemaju osobitog razloga za strah jer najgore što im se u hrvatskom pravnom sustavu i sudskoj praksi može dogoditi – već im se dogodilo, a to su izvanredni otkazi. Od kaznenoga postupka, ako je suditi prema dosadašnjim sudskim ishodima, ne moraju ozbiljno strahovati«, navodi dnevnik.


Ističu da hrvatski sudovi tu vrstu kriminala tretiraju iznimno blago.


»Prema informacijama koje smo uspjeli prikupiti, nitko od dosad otkrivenih krivotvoritelja nije završio iza rešetaka niti je bio prisiljen vratiti plaće primljene na temelju krivotvorenih isprava o stručnoj spremi, niti mu je poništen radni staž ostvaren na radnome mjestu dobivenom na osnovi krivotvorene svjedodžbe ili diplome. Štoviše, ima slučajeva da su neki od krivotvoritelja sudskom presudom vraćeni na posao na kojem su zbog krivotvorene svjedodžbe dobili izvanredni otkaz«.


Podsjećaju i da je najveći broj krivotvorenih svjedodžbi i diploma dosad otkriven je u podružnicama Zagrebačkog holdinga. Provjerom je otkriveno da čak 333 zaposlenika neke od podružnica Zagrebačkog holdinga imaju krivotvorenu svjedodžbu ili diplomu. Svima su uručeni izvanredni otkazi i protiv njih su podignute kaznene prijave, piše Jutarnji list.