Vizualizacija

Završen projekt 3D rekonstrukcije ustaškog logora Jasenovac

Hina

Foto arhiva

Foto arhiva



JASENOVAC Završetkom višegodišnjeg projekta “3D rekonstrukcija logora Jasenovac”, koji omogućuje vizualizaciju područja bivšeg logora korištenjem najsuvremenije digitalne tehnologije i metodologije, učinjen je važan pomak u daljnjim znanstvenim istraživanjima, ocijenjeno je u četvrtak u Jasenovcu.


Međunarodni projekt, prvi takve vrste u nas, u četvrtak je predstavljen u Javnoj ustanovi Spomen-području Jasenovcu, a rezultat je suradnje te ustanove s Institutom za znanost i tehnologiju i softverskom tvrtkom Eodyne Systems S.L. iz Barcelone. Financiran je novcem Ministarstva kulture te iz programa Horizon 2020 Europske unije za istraživanje i inovacije.


Korištenjem svih dostupnih izvora, zračnih snimaka savezničkih zrakoplova iz 1944. godine, fotografija nastalih od 1945. do 1947. godine, izjava preživjelih logoraša, istraživanja povjesničara i drugih, izrađena je vizualizacija logora u 3D tehnologiji.




“Za sve ovdje počinjene zločine krivi su ljudi, a objekti samo svjedoče o tom vremenu. Cilj je projekta da posluži kao temelj za daljnje istraživanje, ali i edukaciju i obrazovanje mladih. Budući da od objekata u logoru nisu ostali ni temelji, trebalo je iz više izvora prikupiti podatke kako bi se učinila vizualizacija”, rekao ravnatelj Javne ustanove Spomen-područja Jasenovca Ivo Pejaković.


Da je riječ o tehnički zahtjevnom projektu, potvrdila je kustosica i suradnica na projektu Andrijana Benčić Kužnar. Virtualnom šetnjom posjetitelji će svojim tabletima moći ulaziti u pojedine objekte, gdje će pronaći sve dosad poznate i vjerodostojne podatke koji se odnose na taj objekt. Projektom je, kako je rekla, obuhvaćeno oko 100 hektara površine logora.


O tehnologiji i metodologiji projekta opširnije su govorili glavni istraživač i direktor Grupe SPECS – Lab Paul Veschure, te voditelj projekta Sytse Wierenga. Kako su rekli, projekt je nastao na temelju interdisciplinarne znanstvene suradnje muzejskih i informacijskih stručnjaka, kombinacije arhivskog rada, terenskog istraživanja, mapiranja geografskih mjesta te 3D/4D digitalne rekonstrukcije. Svrha je projekta razvoj i uvođenje nove metodologije učenja o logoru Jasenovcu, holokaustu, genocidu i Drugome svjetskom ratu, osobito za mlade u Hrvatskoj i šire, primjenom interdisciplinarnog pristupa i novih tehnologija u znanosti i obrazovanju.


Predstavljanjem projekta primarno će biti obuhvaćena uporaba tablet-računala koji će posjetiteljima prvi put omogućiti da “urone” u povijest i kreću se kroz 3D rekonstrukcije kojima se vizualizira autentični prostor logora.


U planu je da se u Javnoj ustanovi uredi i virtualna soba za prikaz 3D aplikacije, koja će slijediti povijesni tijek događaja i povezivati izloške muzeja s autentičnim mjestima na kojima su pronađeni. Rad 3D rekonstrukcije logora Jasenovca prvi su provjerili učenici Osnovne škole Jasenovca.


Na predstavljanju projekta bili su predstavnici Ministarstva kulture i Muzejsko-dokumentacijskog centra, povjesničari, predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus, predstavnici Srpskoga narodnog vijeća i Srpske pravoslavne crkve s episkopom Jovanom te drugi gosti.