HSS Primorsko-goranske županije

ZRILIĆU JOŠ JEDAN MANDAT: Krešo Beljak čestitao pa pojasnio zašto bi trebalo legalizirati marihuanu

Damir Cupać

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Mi u Primorsko-goranskoj županiji nismo pokazali sav svoj potencijal jer ovo područje nije blagonaklono prema nama. Ali stvari se mijenjaju. Dio smo vladajuće koalicije u Primorsko-goranskoj županiji, možda nismo toliko prepoznati, ali i to ćemo promijeniti, uvjeren je Zrilić.



RIJEKA – Na izbornoj skupštini primorsko-goranskog HSS-a Ivo Zrilić kao jedini kandidat dobio je povjerenje izaslanika i vodit će stranku i u sljedeće četiri godine. Njegov izbor pozdravio je i predsjednik HSS-a Krešo Beljak koji je uvjeren da stranka može napraviti politički iskorak nakon 20-ak godine političke stagnacije.


– Naši stariji članovi pozivaju se na tradiciju, ali treba učiti od osnivača stranke Stjepana Radića koji je u svoje vrijeme bio čista politička avangarda. U tim godinama imali smo potporu i na Sušaku i u Rijeci. Zbog toga želim vratiti HSS tamo gdje mu je mjesto, a mjesto mu je među političkom avangardom, mjesto mu je u političkom okviru koji ne omeđuju samo teme sela i poljoprivrede. neke moje zadnje izjave kao i izjave mojih suradnika idu u tom smjeru i uvjeren sam da će to birači prepoznati, izjavio je Beljak. On je naglasio da je odrastao u gradu i da ne vidi ništa sporno u legalizizaciji kanabisa, posebice u medicinske svrhe.


– Samo treba otvoriti oči i prihvatiti ono što se ionako događa. Mladi puše marihuanu i svi koji to rade neće prestati. Ne vidim zbog čega ne bi imali kvalitetan kanabis, a ne da se od dilera kupuje nešto što nitko ne zna što je. Ne treba samo dekriminalizirati marihuanu, već država od toga može nešto i zaraditi, ali i kontrolirati sve što se događa s marihuanom. Kao u slučaju njezine upotrebe u medicinske svrhe. Građani sada kupuju ulje od kanabisa po previsokim cijenama, a nitko ne zna koje je kvalitete ono što kupuju. Naglašavam još jednom da HSS nije za legalizaciju droga kao što su heroin, kokain ili sintetičke droge, a njihove dilere bih najstrože kažnjavao, poručio je Beljak.




On je stranačkim kolegama pojasnio da su HSS-ovi mogući politički partneri svi oni koji podržavaju stranački program. Pojasnio je da se protivi Plenkovićevim modifikacijama Istanbulske konvencije, dodavši da HSS podržava onaj model koji je prihvatila Njemačka. Beljak je najavio da će HSS na europske parlamentarne izbore izaći samostalno.


Novi-stari predsjednik Ivo Zrilić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se nakon dugo godina događa pomlađivanje članstva, a stranačku iskaznicu traži i sve više žena.


– Mi u Primorsko-goranskoj županiji nismo pokazali sav svoj potencijal jer ovo područje nije blagonaklono prema nama. Ali stvari se mijenjaju. Dio smo vladajuće koalicije u Primorsko-goranskoj županiji, možda nismo toliko prepoznati, ali i to ćemo promijeniti, uvjeren je Zrilić.