Sve više kandidata

VELIKA ANKETA Bitka za Pantovčak: Za koga biste glasovali da su danas predsjednički izbori?

P. N.

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović još se nije izjasnila o ambicijama, ali izvori bliski njoj navode kako je to samo formalnost i da nema šanse da odustane od kandidature



Kandidaturu za predsjedničke izbore koji će biti održani potkraj ove godine zasad su formalno istaknula tek dva kandidata.


Povratnik u politiku Zoran Milanović, kojeg podržava matični SDP, a očekuje se i podrška još nekih stranaka lijevog centra, učinio je to prije nekoliko dana, najavivši da u utrku za Pantovčak ide sa sloganom “predsjednik s karakterom”. Prije njega to je učinila i Katarina Peović iz Radničke fronte, koja je predsjedničke ambicije objavila još u siječnju.


Predsjedničke ambicije, jasno je to bilo i iz prvih izjava nakon uspjeha na europskim izborima, ima i sudac Mislav Kolakušić, dok će za nekoliko dana kandidaturu i službeno potvrditi glazbenik i poduzetnik Miroslav Škoro.




Škoro na izbore ide kao nezavisni kandidat, ali već je otprije jasno kako ima čvrstu podršku na krajnje desnoj strani političkog spektra. Večernji list danas donosi kako ne odbacuje mogućnost podrške ni drugih političkih stranaka i koalicija, bez obzira na to pripadaju li prema političkoj orjentaciji desnom centru, centru ili lijevom centru. Ovaj dnevnik tvrdi i kako će Škoro kampanju, uz ostalo, temeljiti na završetku “političkog rata” »partizana« i »ustaša« i kako će svojim biračima objaviti da je Drugi svjetski rat završio 9. svibnja 1945. godine.


Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović još se nije izjasnila o ambicijama, ali izvori bliski njoj navode kako je to samo formalnost i da nema šanse da odustane od kandidature.


– Nema potrebe da s jednakim žarom i opterećenjem ulazi u kampanju kao ovi koji prvi put jurišaju. Postojale su neke sugestije da ranije objavi kandidaturu, ali mislim da je ispravno da ne opterećuje javnost s kandidaturom jer bi je to limitiralo u poslovima – rekao je izvor blizak predsjednici za Jutarnji list.


O kandidaturi, može se čuti u političkim kuloarima, ozbiljno razmišlja i Ivan Pernar, a za očekivati je da će se pojaviti i kandidati Mosta i Živog zida.


U anketi Novog lista pitamo vas, za koga biste glasovali da su izbori danas.