Moj porod - Moja Pratnja - Moj izbor

Trudnice masovno potpisuju peticiju: Želimo same birati tko će s nama biti na porodu

Portal Novilist.hr

Foto arhiva

Foto arhiva

Peticija je naišla na veliku podršku i u samo prvi vikend je skupila čak 2.100 potpisa, a u trenutku objave ovog teksta broji više od 3.500 potpisa



Ponukane redovitim prijavama trudnica oko problema s pratnjom u rodilištima, Udruga Roda lansirala je peticiju Moj porod – Moja Pratnja – Moj izbor kojom traže od Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske da hitno svim rodilištima naloži da omoguće svakoj rodilji da uza sebe za vrijeme poroda ima pratnju po svom izboru.


Ujedno traže da ukinu sve uvjete i ograničenja koje pratnja na porodu treba ispuniti, kao što su pohađanje tečaja, srodstvo s rodiljom, plaćanje naknade itd.. Također, traži uvođenje mogućnosti pratnje za vrijeme carskog reza pod spinalnom anestezijom, za dobrobit majke i djeteta, te mogućnost kontakta koža na kožu djeteta s partnerom kada ga majka nije u mogućnosti ostvariti.


Peticiju možete pročitati i potpisati OVDJE.


Peticija do kraja studenog




Peticija je naišla na veliku podršku i u samo prvi vikend je skupila čak 2.100 potpisa, a u trenutku objave ovog teksta broji više od 3.500 potpisa.


– Nekoliko rodilišta omogućava ženama pratnju po izboru i bez prepreka ili uvjeta. No, ima i negativnih primjera jer neka rodilišta uvjetuju pohađanje tečaja za prisustvovanje porodu, neka rodilišta dopuštaju prisustvovanje porodu isključivo partneru rodilje, dok neka uvjetuju plaćanje do iznosa od čak 400 kuna. Cilj je postići što veći broj potpisa i peticiju predati Ministarstvu zdravstva, objašnjavaju u Udruzi Roda.


Peticija će biti dostupna do kraja studenog, nakon čega će se peticija sa zahtjevima, dakle, predati Ministarstvu zdravstva. Peticija je otvorena svima – mladima koji još ne planiraju obitelj, onima koji obitelj planiraju, mladim roditeljima, ali i svima koji smatraju da je slobodan odabir pratnje na porodu pravo svake rodilje.


Detaljan popis uvjeta za pratnju na porodu možete pročitati OVDJE.


Sve zainteresirane u Udruzi Roda mole da podijele poveznicu na peticiju na svojim društvenim mrežama, uz korištenje hashtaga #MojPorodMojaPratnjaMojIzbor.


Sramotna praksa hrvatskih rodilišta


Potpisnice imaju mogućnost ostaviti komentare uz potpis na peticiju. Ovo su samo neki od komentara:


“Rodila sam sekcijom u spinalnoj anesteziji i bilo bi me manje strah da je suprug mogao biti uz mene u operacijskoj sali.”


“Sa mnom je bila moja sestra na oba poroda i mogu reći da mi je bila jako velika podrška, bolja nego sto bi mi suprug bio.”


“Prošli smo kroz dva poroda u dva različita grada, jednom je suprug morao platiti, drugi put sve je bilo kako smo željeli mi. I tako treba biti uvijek i svima!! Porod nije bolest!!”


“Jer to želim svojim kćerima. Ja sam imala pratnju i to mi je olakšalo sva tri poroda.”


“Sramotna je praksa hrvatskih rodilišta u kojima je rodilja i dalje prečesto na zadnjem mjestu!!”


Važnost pratnje na porodu


Zašto je pratnja na porodu važna?


– Rodilje se osjećaju sigurnije i ugodnije kada uza sebe imaju osobu po vlastitom izboru, tada je u pravilu i porod lakši. O tome su suglasne međunarodne krovne organizacije primalja i liječnika, ali i Svjetska zdravstvena organizacija. Međunarodna tijela za zaštitu ljudskih prava u nekoliko su navrata napomenula državama da je njihova zadaća omogućiti da rodilje slobodno biraju osobu koju žele sa sobom na porodu, bez ikakvih prepreka ili ograničenja.


Prisutnost rodilji bliske osobe pri porodu značajno smanjuje broj komplikacija, carskih rezova, potrebu za lijekovima protiv bolova, a istovremeno pridonosi pozitivnom iskustvu rađanja djeteta i općem stanju majke i djeteta. Prepoznavši navedene dobrobiti, UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija i krovne organizacije primalja, porodničara i pedijatara (ICM, FIGO i IPA), u četvrtom koraku programa “Rodilišta – prijatelji majki i djece”, navode da su rodilišta dužna ženama omogućiti odabir osobe koju žele uz sebe na porodu. Slobodan odabir pratnje ustaljena je praksa u europskim rodilištima već više od četrdeset godina, a ni u drugim razvijenim zemljama ta se praksa nikada ne dovodi u pitanje.


Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske prepoznalo je važnost te inicijative u Nacionalnom programu za zaštitu i promicanje dojenja 2018.-2020., čiji je jedan od ciljeva upravo implementiranje navedene inicijative – pa tako i omogućavanje slobodnog odabira osobe u pratnji na porodu, pojašnjavaju u Udruzi Roda.


Solidarno s rodiljama, peticija je dostupna do kraja studenog na servisu Peticija24.