Prošla ispitivanje

Šuica na ispitivanju u Bruxellesu dobila zeleno svjetlo. Njena imovina interesirala je samo jednog zastupnika

Zlatko Crnčec

Reuters

Reuters

"Čestitam na potvrdi u Odboru za ustavna pitanja Europskog parlamenta za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju. Veliki uspjeh za Hrvatsku!", poručio je Plenković



Hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije dobila je podršku i potrebnu većinu koordinatora Odbora za ustavna pitanja Europskog parlamenta i time preskočila prvu prepreku za imenovanje na tu funkciju.


Sljedeća i posljednja bit će 23. listopada kada će Europski parlament na plenarnoj sjednici glasovati o kompletnom sastavu Europske komisije, ali to će biti samo formalnost. Za Šuicu su glasovali koordinatori parlamentarnih grupacija Europske pučke stranke, socijaldemokrata, liberala i konzervativaca.


Protiv su bili koordinatori zelenih, te krajnje ljevice i desnice.




Šuica je danas prošla trodnevno saslušanje na zajedničkoj sjednici gore spomenutog i još nekoliko odbora Europskog parlamenta. Samo je jedan od 25 eurozastupnika postavio pitanje vezano za njenu imovinu.


Bio je to poznati njemački satiričar i predsjednik antisistemdske stranke koja se tako i zove – “Stranka Martin Sonneborn.


Šuica mu je odgovorila da je nasjeo na neistinite članke u hrvatskim medijima, te naglasila da su sve imovinske kartice koje je u životu ispunjavala – kada je bila gradonačelnica, saborska zastupnica i članica Europskog parlamenta – bile transparentne i u skladu s pravilima.


Naglasila je da je njen suprug bio kapetan duge plovidbe i da je imao cijeli život veliku plaću.


Premijer Andrej Plenković već je čestitao Šuici na uspjehu.


“Čestitam na potvrdi u Odboru za ustavna pitanja Europskog parlamenta za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju. Veliki uspjeh za Hrvatsku!”, poručio je Plenković preko twittera.