Stigla je zima

Snijeg pada širom Hrvatske, negdje će napadati i 20 centimetara

P. N.

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice, javlja HAK u 21:47. Ostala vozila obilaze starom cestom kroz Gorski kotar (DC3)



Počeo je padati snijeg u Hrvatskoj.


Već ga ima na tlu u gorju, gdje bi ga tijekom moći moglo napadati i 20 centimetara, a počeo je padati u u gradovima, javlja Index.


Slab snijeg pada u Karlovcu, Krapini, Ogulinu, u Čabru i na Zavižanu, a zrnati snijeg Varaždinu te u dijelovima Zagreba i Osijeka.




Rosulje ima posvuda u unutrašnjosti.


Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice, javlja HAK u 21:47. Ostala vozila obilaze starom cestom kroz Gorski kotar (DC3). Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicom, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom (I. i II. skupinu vozila), javlja HAK.


Vozači, budite oprezni


Hrvatski autoklub upozorava vozače na dodatan oprez zbog skliskih kolnika, a na posebnom obziru vozači trebaju biti večeras i tijekom noći kada se očekuje znatnija količina snijega, posebno u Gorskom Kotaru i Lici.


Vlažnih i skliskih kolnika ima u većem dijelu unutrašnjosti, a zbog rosulje koja se ledi u dodiru s tlom moguća je mjestimična poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.


Zbog magle vidljivost je mjestimice smanjena na cestama u unutrašnjosti. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da održavaju sigurnosni razmak između vozila.


Zbog najavljene promjene vremena sa snijegom i susnježicom, osobito u Lici i Gorskom kotaru, ali i u nizinskom dijelu unutrašnjosti te kišom koja se može smrzavati u dodiru s hladnom podlogom.


Zbog toga je moguća poledica i stvaranje snježnog pokrivača, a u priobalju i jak vjetar. Iz HAK-a apeliraju na vozače da prije puta provjere stanje na cestama, da na put ne kreću bez propisane zimske opreme te daju prednost prolaska vozilima zimske službe.


U gorju i 20 cm snijega, u središnjoj Hrvatskoj maksimalno 10


U gorju bi do kraja nedjelje moglo pasti i dvadesetak centimetara snijega, a u središnjoj Hrvatskoj od pet do maksimalno 10, dok će na istoku pasti najvjerojatnije i manje od pet centimetara snijega.


I u nedjelju prijepodne još će u kopnenom dijelu zemlje biti susnježice i snijega. Potom nam dolazi vrijeme bez oborina, ali većinom oblačno.