Kandidatkinja pred Odborom EP-a

SASLUŠANJE U BRUXELLESU Dubravka Šuica odgovorila na pitanje o imovini: ‘To nisu činjenice’

P. N.

Moj je iskaz financijske situacije uvijek bio jasan, transparentan i sve je bilo jasno i pravilno - Dubravka Šuica / Reuters

Moj je iskaz financijske situacije uvijek bio jasan, transparentan i sve je bilo jasno i pravilno - Dubravka Šuica / Reuters

Neću sada ulaziti u detalje, iz poštovanja prema ovom domu neću govoriti o tome, rekla je Šuica



Kandidatkinja Hrvatske za potpredsjednicu Europske komisije Dubravka Šuica na saslušanju je pred Odborom za ustavna pitanja Europskog parlamenta. Nakon saslušanja Odbor bi trebao donijeti odluku o tome hoće li podržati Šuicu za funkciju za koju ju je predložila nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.


Nakon saslušanja sastaju se koordinatori zastupničkih klubova koji iza zatovorenih vrata glasuju o kandidatu. Za zeleno svjetlo potrebna je dvotrećinska većina koordinatora. Ako nema dvotrećinske većine, moguća se dodatna pitanja u pisanom obliku, novo saslušanje ili prepuštanje nadležnom odboru da glasa. U tom slučaju potrebna je obična većina članova odbora.


Saslušanje se događa u jeku afere zbog Šuičine imovine.




Šuicu kao kandidatkinju za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju saslušava Odbor za ustavna pitanja, pojačan članovima Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova, te Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja.


Dubravki Šuici je postavljeno oko 20:30 sati pitanje o imovini. 


Predsjedavajući Antonio Tajani je zaustavio to pitanje i kazao kako to nije pitanje koje se tiče ovog odbora. 


Upitana je također i hoće li time metodama pomoći siromašnim građanima. ““Vi ste prije 20 godina bili učiteljica sa stanom od 60 kvadrata, a sada vam ide jako dobro. Imate automobile, puno rezidencija, hoćete li tim metodama pomoći i siromašnim građanima”, upitana je. 


“Hvala na ovom pitanju. Kao prvo, vi ne spominjete činjenice. Ovo nisu činjenice. Vi ste čitali neke članke koji naprosto nisu istiniti. Ja ću dati sve od sebe da ovaj portfelj bude jedna priča o uspjehu, kao što sam rekla.  Neću sada ulaziti u detalje, iz poštovanja prema ovom domu neću govoriti o tome. Prije 20 godina živjela sam u obiteljskoj kući sa svojim mužem koji je radio kao kapetan i imao je pristojnu plaću. Moj je iskaz financijske situacije uvijek bio jasan, transparentan i sve je bilo jasno i pravilno. Sve je kokretno, istinito i sve je sukladno zakonu”, kazala je Šuica.