Uljanik grupa

Restrukturiranje ključ rješenja: Razgovori o ulasku Fincantierija u “3. maj” idu u dobrom smjeru

Hina

foto: arhiva Glas Istre

foto: arhiva Glas Istre

U vezi s programom restrukturiranja, podsjetio je da se intenzivno surađuje s mjerodavnim ministarstvom te da je pripremljeno nekoliko varijanti kako bi se program u sljedećih 10 do 15 dana uobličio, kako bi ga zatim prihvatila Vlada i poslala Europskoj komisiji.



RIJEKA – Donošenje programa restrukturiranja Uljanik brodogradilišta ključ je rješenja svih otvorenih pitanja u Uljanik grupi, a razgovori o dolasku talijanskog Fincantierija u Brodogradilište “3. maj” idu u dobrom smjeru, izjavio je u četvrtak direktor korporativnih komunikacija Uljanik grupe Hrvoje Markulinčić nakon sastanka Uprave Uljanik grupe i sindikata u Brodogradilištu “3. maj”.


Izvijestili smo socijalne partnere o ključnim stvarima, izradi, pripremi i nužnosti što hitnijeg donošenja programa restrukturiranja Uljanik brodogradilišta, što je ključ za rješavanje svih problema i otvorenih pitanja unutar grupe, rekao je Markulinčić.


Istaknuo je i da se razgovaralo o mogućem dolasku strateškog partnera, talijanskog Fincantierija u “3. maj”, a Uprava je izvijestila sindikate da taj projekt ide u dobrom smjeru, postoji pozitivan stav, ali taj proces ima rokove i potrebno je neko vrijeme.




“Ključ restrukturiranja Uljanik brodogradilišta je pitanje svih pitanja i prethodna faza za opstojnost brodogradnje, dolazak Fincantierija i sve druge planove i projekte koje imamo u sljedećih godinu-dvije”, rekao je Markulinčić.


U vezi s programom restrukturiranja, podsjetio je da se intenzivno surađuje s mjerodavnim ministarstvom te da je pripremljeno nekoliko varijanti kako bi se program u sljedećih 10 do 15 dana uobličio, kako bi ga zatim prihvatila Vlada i poslala Europskoj komisiji.


Na pitanje hoće li to stići učiniti do 15. srpnja, Markulinčić je odgovorio kako jednostavno moraju te da to nije ni prvi ni zadnji ‘tijesni rok’ u brodogradnji. Dodao je kako mnogo toga ovisi o svim akterima, stručnjacima, ministarstvima, i da se radi danonoćno.


Na pitanje kako je ulazak Fincantierija definiran s programom restrukturiranja Uljanik brodogradilišta, Markulinčić je odgovorio da je restrukturiranje Uljanik brodogradilišta osnova svih osnova za sve projekte u grupi, ono rehabilitira i ponovno pokreće cijelu proizvodnju, i u Rijeci i u Puli, te rješava određene dubioze i omogućuje da se svi budući planovi, akvizicije i dolasci strateških partnera mogu rješavati punog kapaciteta i s pokrenutom proizvodnjom.


U vezi s Fincantierijem, najavio je da će ta kompanija iznijeti svoje stajalište sljedećih dana, a ulazak u “3. maj”, kako je rekao, “dogodit će se prema kraju godine”.


Dodao je kako je interes obiju strana da se u tom razdoblju “posloži logika tehnologije gradnje postojećih gradnji i tranzicije velikog sustava”.


Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Damir Bačinović rekao je da sindikat odluku očekuje znatno prije kraja godine i prije ulaska Fincantierija. Uprava Uljanika i sindikati “3. maja” ponovno će se sastati za dva tjedna, a do tada se očekuje odluka Vlade o programu restrukturiranja Uljanika. Istaknuo je da su sindikati dobili dosta čvrsta uvjeravanja iz Uljanika da proces ide u dobrom smjeru te zato neće ići u akcije koje su najavljivali, a prema dobivenim informacijama, dodao je, napravljen je pomak u razgovorima i s Fincantierijem i s Vladom.


“Zajedničko stajalište sindikata u ‘3. maju’ je da ćemo Upravi dati mira do 14. lipnja, kada će biti skup radnika, i suzdržati se od bilo kakvih sindikalnih akcija kako bi program kojemu nema alternative uspio”, istaknuo je Bačinović.


Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije rekao je da procesi idu sporo, a vremena je malo. Dodao je da rješavanje problema “3. maja” i Uljanika ide usporedno te kako se svi nadaju da će Fincantieri ući u “3. maj”. Istaknuo je da ljudi u “3. maju” sada ipak dobivaju plaću, ali, dodao je, važno je osigurati repromaterijal i proizvodnju, za što je obećano rješenje u kratkom roku. Također je rekao kako su “dobri kontakti njegova sindikata i Vlade za rješavanje problema u ‘3. maju’, ali nema kontakata s Vladom u vezi s Uljanik grupom”.


Bačinović je na to dodao da je komunikacija Sindikata metalaca i Vlade jako dobra te da se u tim kontaktima uvijek, osim o “3. maju”, razgovara i o cijeloj Uljanik grupi.