Oporba napustila sjednicu

Pulsko Gradsko vijeće prihvatilo Zaključak o Kaštijunu

Hina

Foto Dusko Marusic/PIXSELL

Foto Dusko Marusic/PIXSELL

Tvrtka se poziva da hitno poduzme sve potrebne aktivnosti u koordinaciji s Istarskom županijom i ostalim komunalnim poduzećima na području Istre radi rješavanja pojave neugodnog mirisa. Također se traži da do kraja kalendarske godine Kaštijun d.o.o. Gradskom vijeću dostavi izvješće o planiranim i poduzetim mjerama



PULA Vijećnici pulskog Gradskog vijeća, bez oporbe, u četvrtak navečer su jednoglasno prihvatili Zaključak o Kaštijunu kojim se tvrtka poziva da hitno poduzme sve potrebne aktivnosti u koordinaciji s Istarskom županijom i ostalim komunalnim poduzećima na području Istre radi rješavanja pojave neugodnog mirisa.


Također se traži da do kraja kalendarske godine Kaštijun d.o.o. Gradskom vijeću dostavi izvješće o planiranim i poduzetim mjerama.


Zaključak je donesen pola sata nakon što su oporbeni vijećnici napustili sjednicu, nezadovoljni što je predsjednik pulskog Gradskog vijeća Tiziano Sošić odbio sazvati tematsku sjednicu o novom Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun, već ju je uvrstio kao posljednju točku dnevnog reda današnje redovite sjednice.




Izvješće o stanju i radu postrojenja Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun iznio je predsjednik Uprave Kaštijuna d.o.o. Darko Višnjić koji je rekao kako je uspostava sustava gospodarenja otpadom složen i dugotrajan proces, pri čemu Hrvatska kasni za Europom pa tako na razini države još uvijek nije uspostavljen sustav obrade otpada, recikliranja i tržišta prikupljenih sirovina.


»Tijekom pregovora o pristupanju Europskoj uniji, Hrvatska je preuzela obvezu da će do 31. prosinca 2018. izgraditi centre za gospodarenje otpadom te sanirati i zatvoriti sva neusklađena odlagališta otpada. Nakon toga dozvoljeno je samo odlaganje otpada koji je prethodno obrađen, a u protivnom slijede penali. Istra je do kraja 2018. imala sedam odlagališta otpada, uključujući stari Kaštijun, a sva su u zadanom roku zatvorena« – rekao je Višnjić. Naglasio je kako je projekt izgradnje provodilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a sufinanciran je od Europske komisije koja je i odobrila cjelokupni projekt.


Po njegovim riječima, tijekom ljeta, u odnosu na 2018. godinu, dodatno je povećana dnevna vršna opterećenja za 26 posto dok je ukupna količina otpada u sezoni dodatno povećana za 18,7 posto.


»Uz snažan pritisak na Centar u turističkoj sezoni, zbog prekomjernih dnevnih količina i neprikladnog otpada koji se obrađuje, ali i velikih ljetnih vrućina, skraćen je proces stabilizacije otpada što u konačnici dovodi do pojave neugodnih mirisa. No neugodni mirisi ne utječu štetno na zdravlje, a osim njih, na temelju kontinuiranog praćenja kvalitete zraka putem automatske mjerne postaje na Kaštijunu, nisu utvrđena odstupanja s posljedicama po građane i kvalitetu zraka« – rekao je Višnjić.


Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek istaknuo je kako se pitanje gospodarenja otpadom ne odnosi isključivo na Pulu i Istru već je to goruće pitanje u cijeloj državi. Gradonačelnik Boris Miletić naglasio kako je Istra među prvima u Hrvatskoj ispoštovala zakonske obaveze.


»Kao i u brojnim drugim područjima, Istra je korak ispred ostatka države i kad je riječ o gospodarenju otpadom. Pri tom izgradnja centra bila je zakonska obveza, a ne opcija. Istra, uz Primorsko-goransku županiju jedine su u Hrvatskoj koje danas gospodare otpadom, odnosno obrađuju ga dok ga drugi samo prikupljaju i odlažu« – zaključio je gradonačelnik Miletić dodavši kako u Europi ima 570 postrojenja koje koriste istu tehnologiju kao i Kaštijun te kako problem nije u tehnologiji.


»U sličnoj, ako ne i goroj situaciji je i Centar Marišćina u Primorsko-goranskoj županiji, ali dok se god radi o tehničkim problemima postrojenja ti su problemi rješivi. Nama je prioritet kvaliteta života stanovnika koji žive u okolici Kaštijuna, problem postoji i od njega ne bježimo, a na nama je odgovornost da te probleme zajednički riješimo što ćemo i učiniti« – poručio je Miletić.