Škola za ministre

Pripreme za hrvatsko predsjedanje EU-om: Svi ministri moraju na – tečaj govorenja i ponašanja

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Svi ministri moraju u »školu« – kao dio priprema za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU prolaze kroz treninge javnog izlaganja, komuniciranja s medijima, vođenja konferencija za medije, komuniciranja u kriznim situacijama i pregovaranja kako bi se naviknuli na to da će ispred sebe imati i drukčiji novinarski korpus



Uoči hrvatskog predsjedanja Vijećem EU Članovi Plenkovićeve Vlade na komunikacijskim treninzima pripremaju se za svoju ulogu u tih pola godine kad budu zagovarali interese Unije, piše u četvrtak Večernji list.


Svi ministri moraju u »školu« – kao dio priprema za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU prolaze kroz treninge javnog izlaganja, komuniciranja s medijima, vođenja konferencija za medije, komuniciranja u kriznim situacijama i pregovaranja kako bi se naviknuli na to da će ispred sebe imati i drukčiji novinarski korpus, ali i da bi bolje shvatili svoju ulogu u tih pola godine kad će se morati izdignuti iznad uloge hrvatskog ministra kako bi predstavljali Vijeće EU i zagovarali interese Unije, navodi dnevnik.


Prvi dio treninga za ministre organiziran je u suradnji s francuskim veleposlanstvom, odnosno francuskom državom koja je ponudila i snosila sve troškove. Za tu su prigodu kao koordinatora angažirali ENU (École nationale d’administration), jednu od najpoznatijih svjetskih škola za javnu upravu, koju su polazili i predsjednici Emmanuel Macron, François Hollande i Jacques Chirac.




Ministri, ali i državni tajnici – njih 30-ak – bili su podijeljeni u nekoliko skupina, a trening je bio namijenjen tome da ministri uzmu u obzir s kakvim će se novinarima susretati. Odnosno, to više nije »lokalna priča« jer će tijekom predsjedanja izlaziti pred veći novinarski korpus, kažu nam iz Ministarstva vanjskih poslova.


Cilj je bio osvijestiti ministre da kad stanu pred novinare više nisu u ulozi hrvatskih ministara, već osoba koje predstavljaju Vijeće pa su utoliko i očekivanja drukčija.


Ministri se moraju izdići iz nacionalnih okvira, moraju biti »pošteni posrednici«, predstavljati i zastupati Vijeće i Uniju, a nacionalne interese staviti u drugi plan.


Treninzi su bili na engleskom jeziku i, kako nam kažu, razina znanja je zadovoljavajuća, odnosno naši ministri ne odskaču puno od kolega iz drugih zemalja, donosi Večernji list.


Dnevnik navodi da neki ministri i sami ulažu edukaciju i usavršavanje ususret hrvatskom predsjedanju, a navodno nije riječ samo o produbljivanju znanja engleskog jezika, već i o stvaranju veza i poznanstava u Bruxellesu i Strasbourgu.