Zlostavljao suprugu?

Premijer o slučaju obiteljskog nasilja: ‘Župan Tomašević više ne može obnašati svoju funkciju’

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

"Meni je ono što je bitno da on u ovakvim okolnostima kao izabrani župan ukoliko se pokaže sve ovo što je izašlo u javnost točnim, ne može ostati na funkciji koju ima. To je poruka koju sam jasno prenio", rekao je premijer novinarima u Budimpešti



BUDIMPEŠTA Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak u Budimpešti da župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević (HDZ) ne može ostati na svojoj funkciji ukoliko se pokažu točnima sve informacije o obiteljskom nasilju.


»Pitanje Tomaševićevog isključivanja iz stranke rješavat ćemo u HDZ-u, ali ono je efemerno. Meni je ono što je bitno da on u ovakvim okolnostima kao izabrani župan ukoliko se pokaže sve ovo što je izašlo u javnost točnim, ne može ostati na funkciji koju ima. To je poruka koju sam jasno prenio«, rekao je premijer novinarima u Budimpešti gdje je sudjelovao na sastanku na vrhu predsjednika vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine.


»Ja od njega očekujem da preuzme odgovornost i u dogledno vrijeme shvati da u ovakvim okolnostima nije realno da obnaša dužnost župana«, naglasio je premijer. »Tu hoću biti sasvim eksplicitan«.




Odgovarajući na pitanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije, premijer je kazao da je »Hrvatska u procesu pripreme upućivanja tog dokumenta u Sabor. Nadležno ministarstvo za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku provelo je javnu raspravu. U ovom trenutku analizira i konsolidira sve prijedloge u svezi s tim zakonskim aktom. Kada dokument bude u cijelosti spreman, ići će u daljnju proceduru«, naglasio je premijer.


Požeško-slavonska policija podnijela je početkom listopada kaznenu prijavu protiv 56-godišnjeg požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića zbog nanošenja tjelesne ozljede svojoj supruzi te mu je izrekla i zaštitnu mjeru zabrane približavanja žrtvi u trajanju od osam dana.


Kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila da se Tomašević 2. listopada, u večernjim satima nasilnički ponašao prema 56-godišnjoj supruzi zbog čega ga je kazneno prijavila za kazneno djelo »tjelesna ozljeda« te prekršajno zbog kršenja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.


Policija je Tomaševiću oduzela pušku za koju posjeduje oružni list te pištolj koji je neovlašteno posjedovao zbog čega je protiv njega podnesen optužni prijedlog sukladno Zakonu o oružju.