Prognoza

Pred nama je najhladniji dan tjedna, bit će i snijega. Vakula otkriva kakvo nas vrijeme čeka na Praznik rada

P. N.

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Foto Boris Scitar / PIXSELL



Ovih su dana s vremenskom prognozom i njezinim ostvarenjem mnogi nezadovoljni – i oni koji su doživjeli pljuskove, grmljavinu i olujno nevrijeme, a i oni koji su zbog istih, koji se nisu dogodili – odgodili planirane aktivnosti na otvorenome. Bit će ih i sljedećih dana – i nezadovoljnih, i pljuskova s grmljavinom, kaže Zoran Vakula.


Vlažan i nestabilan zrak zadržavat će se iznad našeg dijela Europe pa će i dalje biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima – ili malo optimističnije – djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku – gotovo svakodnevno uz barem ponegdje povremenu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Tijekom ponedjeljka u gorju, uglavnom višem, past će i malo snijega, koji se ne smije isključiti ni tijekom prvog svibanjskog vikenda. Pritom će vjerojatno najkišovitiji i najsvježiji dan prvog dijela novoga tjedna biti ponedjeljak, a najsunčaniji i najtopliji – iako posvuda ne i suh – srijeda, mjestimice i četvrtak.


Stoga će mnogobrojni skupovi, roštiljanja i druge prvosvibanjske aktivnosti proći uz suho, barem djelomice sunčano i ugodno toplo vrijeme, ali će neki tog prazničnog dana i pokisnuti, najvjerojatnije oni u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Morate li obaviti sjetnu – agrometeorolozi savjetuju da je najmanje nepovoljno vrijeme sredinom tjedna.




Od petka je atmosfera iznad našeg dijela Europe ponovno nestabilnija – mogući su kojekakvi razvoji vremena – pa za detaljnije i pouzdanije prognoze valja još pričekati. 


U istočnoj će Hrvatskoj ponedjeljak biti svježiji od nedjelje, uz temperaturu od 13 do 17 °C, u predjelima gdje će biti sunčanih razdoblja. Povremeno će biti kiše, ponegdje i grmljavine, a u dijelu Posavine može pasti i više od 20 litara po četvornom metru. U središnjoj će Hrvatskoj obilnija kiša biti vjerojatnija na Banovini i Kordunu. Prema sjeveru kiše će biti manje, a ponegdje će i izostati, najvjerojatnije u Međimurju, Zagorju i sjevernoj Podravini. Uz slab i umjeren sjeveroistočni vjetar popodnevna temperatura oko 13 °C. U gorju i na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno s povremenom kišom, češćom i izraženijom u prvom dijelu dana. U predjelima većinom iznad 800 metara padat će i susnježica i snijeg. Puhat će većinom umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar.


Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije u noći na ponedjeljak će lokalno biti jakih pljuskova praćenih grmljavinom, ponegdje uz njih i obilnije kiše te kratkotrajno i olujnog vjetra. Tijekom dana promjenljiva naoblaka uz koju će biti i dosta sunčanog vremena te tu i tamo poneki pljusak. Puhat će umjeren i umjereno jak sjeverozapadni vjetar, poslijepodne ponegdje uz obalu i zapadni i jugozapadni. More će biti umjereno valovito, na otvorenom moguće i valovito.


Na jugu Hrvatske će također pljuskovi biti vjerojatniji u noći i ujutro te ponovno navečer. Jugo će puhati sve do jutra, pa će ono biti razmjerno toplo, a tijekom dana se, uz jugozapadnjak, temperatura neće znatnije mijenjati.”


Utorak će još na kopnu biti razmjerno svjež, no kiše će već biti zamjetno manje, pogotovo na zapadu, a sunčanog vremena više nego u ponedjeljak. Sredinom tjedna toplije – svakako će biti više suhog i sunčanog vremena, no i dalje treba računati na lokalne pljuskove, posebice u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Od petka ponovno raste vjerojatnost za češću pa i izraženiju kišu te pad temperature.


I na Jadranu će u utorak pljuskova biti zamjetno manje nego u ponedjeljak, i bit će vjerojatniji u Dalmaciji. U srijedu i četvrtak prevladavat će sunčano vrijeme, a s jačim razvojem oblaka u unutrašnjosti poneki pljusak može doći i do obale u poslijepodnevnim satima. Vjetar će biti slab do umjeren, većinom sjeverozapadni i jugozapadni, potkraj četvrtka na sjevernom će dijelu zapuhati jugo. Od petka će ponovno pljuskovi biti vjerojatniji, moguće i izraženiji. No za detaljniju prognozu za to razdoblje treba pričekati još koji dan.””, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.