Pokretanje proizvodnje

Plenković danas u Rijeci: “3. maju” jamstvo za kanadski brod, počinju radovi na novoj bolnici

Jagoda Marić

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Vlada će, kako doznajemo, ujutro na sjednici u Banskim dvorima ovlastiti Ministarstvo financija da »3. maju« izda jamstvo za završetak gradnje broda za prijevoz rasutog tereta za kanadskog naručitelja Algoma Central Corporation



Premijer Andrej Plenković danas će, drugi put u malo više od mjesec dana, posjetiti »3. maj«. U škver bi trebao doći s još jednom Vladinom odlukom koja će omogućiti pokretanje proizvodnje.


Vlada će, kako doznajemo, ujutro na sjednici u Banskim dvorima ovlastiti Ministarstvo financija da »3. maju« izda jamstvo za završetak gradnje broda za prijevoz rasutog tereta za kanadskog naručitelja Algoma Central Corporation. Jamstvo se može izdati do iznosa od 26 milijuna eura uz dodatak kamata, naknade i ostalih troškova. Riječ je o brodu za koji je ugovor raskinut u listopadu 2018. godine, a država je platila gotovo 240 milijuna kuna jamstva.


Ipak, plan za spas »3. maja« vratio je i Kanađane u brodogradilište i dogovoren je završetak broda od čega bi »3. maj« trebao naplatiti oko 33,4 milijuna eura. Iz te zarade pokrit će se kredit za koji će Vlada danas dati jamstvo, otplatit će se 50 milijuna kuna kredita kojeg je početkom rujna »3. maj«, uz državno jamstvo podigao u HBOR-u. Preostali novac, iako će ga teško biti u nekom značajnijem iznosu, »3. maj« će uplatiti u državni proračun, tako da se završetkom spomenutog broda neće nadoknaditi plaćena jamstva od 240 milijuna kuna.




Doznajemo i to da će prije izdavanja jamstva dva ministarstva, gospodarstva i financija s »3. majem« potpisati ugovor u kojem će se propisati obveze brodogradilišta, ali i instrumenti osiguranja da će se škver držati dogovora. Tako bi se, otkrivaju naši izvori, kod HBOR-a ili neke druge poslovne banke trebao otvoriti račun posebno za brod kojeg treba završiti i s tog računa će se plaćati svi troškovi povezani s troškovima radnika, a banka koja odobri kredit trebala bi izravno plaćati račune dobavljačima nakon što ih prije toga odobri Hrvatska brodogradnja Jadranbrod.


Premijer Plenković trebao bi danas, osim posjeta »3.maju«, kažu u Vladi, otvoriti i radove na početku nove bolnice za majku i dijete riječkog KBC-a koja je dio investicije vrijedne 875 milijuna kuna.