Niže stope PDV-a

Pizza za van opet skuplja od pizze u restoranu: Vlada stvara zbrku, na udaru i aplikacije za dostavu hrane

Alenka Juričić Bukarica

Izađe li gost s komadom pizze u rukama vani, ugostitelj će biti u problemu / NL arhiva

Izađe li gost s komadom pizze u rukama vani, ugostitelj će biti u problemu / NL arhiva

I po novom prijedlogu porezne reforme izgledno je da će nastati opća zbrka te da će nagrabusiti catering i dostava. Očito se ne piše dobro ni sve brojnijim aplikacijama za dostavu hrane



RIJEKA Pripremanje i usluživanje jela u ugostiteljskim objektima – na to se poreznom reformom odnosi najavljeno smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu sa sadašnjih 25 na 13 posto kroz koje Vlada ugostiteljima planira ostaviti oko 900 milijuna kuna za ulaganja i dizanje plaća djelatnika.


No, unatoč općem oduševljenju smanjenjem stope PDV-a za ugostiteljstvo, prijedlog koji je bio na javnoj raspravi ustvari je donio popriličnu zbunjenost o tome što će se ubuduće ustvari oporezovati po nižoj stopi.


A čini se da će opet nastati zbrka kao ona kod snižavanja preferencijalne stope prije šest godina kada se ispostavilo da će se jedan PDV obračunavati kad gost pizzu pojede u pizzeriji, a drugi kada naruči dostavu i jede je kod kuće. Naravno, ona koja se jede doma je bila – skuplja.




Dakle, i po novom prijedlogu porezne reforme izgledno je da će nastati opća zbrka te da će nagrabusiti »catering« i dostava. Očito se ne piše dobro ni sve brojnijim aplikacijama za dostavu hrane.


Što je jelo?


– Vratit će ugostitelje na duple šifre »pizza za van«, »pizza u objektu« a to smo već isprobali i nije bilo dobro, poručuju ugostitelji.


Pojašnjavajući što je ustvari sporno, Željko Dimitrić, tajnik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, ukazao je kako je u navedenom prijedlogu definirano da se smanjenje preferencijalne stope odnosi na – jelo.


– Međutim, nigdje ne postoji točna definicija što u stvari znači jelo. Pitanje je da li je sladoled jelo? Kao i što je s pivom, kavom ili čajem? Naime, dok definicije jela nema, pojam hrane, je precizan i određen. Definicija hrane je jasno opisana uredbom Europskog parlamenta i Europske agencije za sigurnost hrane. Sukladno Uredbi je uređen i naš Zakon o hrani. I do sada smo uvijek govorili o hrani, a ona uključuje i pivo, kavu, i ostalo. Dakle, ako pojam »jelo« ostane u izmjenama zakona, to će stvoriti čitav niz problema u primjeni. Što se tiče toga da će se snižena stopa primjenjivati samo za konzumacije u ugostiteljskom objektu, izgleda da ćemo opet imati istu situaciju kao i 2014. godine kada se ispostavilo da će ugostitelji morati obračunavati jednu stopu PDV-a za hranu posluženu u objektu, a drugu za hranu izvan objekta, rekao je Dimitrić.


Naveo je također kako je osnovni smisao europske direktive 112 da se porez na dodanu vrijednost u Europi za radno intenzivne djelatnosti drži na 8 do 10 posto. A ugostiteljstvo jest radno intenzivna djelatnost u kojoj je PDV-om ustvari najviše opterećen sam rad ljudi. On se, pojašnjava, praktički oporezuje dvaput, prvi put kroz poreze i doprinose na plaće, a drugi put upravo kroz PDV.


Ugostitelji također ukazuju kako se ovako u nepovoljan položaj dovodi catering, kao i gastro manifestacije i sajmovi na kojima bi ugostitelji po novom trebali i dalje plaćati višu stopu PDV-a.



Vedran Jakominić o ovakvom je prijedlogu kazao kako je iz njega jasno da Vladi treba novac te da se u danom trenutku bez pravih strukturnih reformi više od ovog ne može.– Ono što je najavljivano u srpnju kada je bilo riječi da će se smanjiti stopa PDV-a na hranu u ugostiteljstvu, i sadašnji prijedlog »jela u objektu«, nemaju veze. Sada ustvari ni ne znamo na što se točno to smanjenje odnosi, što je sa sladoledom, slastičarnicama. Ovim rješenjem je rasterećenje znatno manje od najavljenog i pitanje je kako ćemo moći valorizirati rad ljudi. S ovakvim poreznim rješenjem se ništa neće riješiti.


Konkurencija države


Navode i kako je iskustvo pokazalo da ograničavanje snižene stope PDV-a isključivo na pripremu i posluživanje hrane u ugostiteljskom objektu predstavlja problem kada gost odluči, usred konzumacije, s hranom napustiti ugostiteljski objekt. S obzirom da je račun već izdan, neočekivanom reakcijom gosta se ugostitelj našao u prekršaju.


U nepovoljan se položaj stavljaju i ugostiteljski objekti koji imaju sezonski karakter popunjenosti, dok im izvan sezone dostava jela predstavlja značajniji dio prometa pa bi u dijelu godine u kojem imaju manje prihode imali veće opterećenje poslovanja PDV-om.


– Privatni sektor je danas došao u situaciju da nam ljudi odlaze iz zemlje, a s druge strane država je nelojalna konkurencija s obzirom da zapošljava sve više i time smanjuje broj ljudi koji bi mogli raditi u privatnom sektoru, a time treba sve više novca za plaće, kazao je predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić. Također je upitao – je li sladoled jelo, kao i što ako gost lokala svoj sladoled ipak odluči pojesti izvan objekta. Za nadati se da će se do dolaska izmjena stopa PDV-a u ugostiteljstvu na saborske klupe, barem dio nedoumica raščistiti. A ostaje za vidjeti ostaje li ovakav uži obuhvat ponude na koju će se primjenjivati niža stopa PDV-a. I koji umjesto najavljenih 900 milijuna kuna rasterećenja, ugostiteljstvu ostavlja oko 400 milijuna kuna manje za ulaganja i povećanje plaća, procjenjuju ugostitelji.