Napad na Ksaveru

Pas Otto izgrizao četvero ljudi, Državni inspektorat mu sad daje priliku za socijalizaciju

Portal Novilist.hr

Ilustracija psa pasmine Cane Corso / Foto Pixabay

Ilustracija psa pasmine Cane Corso / Foto Pixabay

U novom postupku će stručna osoba ovlaštena od Hrvatskog kinološkog saveza utvrditi može li se pas Otto uspješno privesti socijalizaciji i školovanju



RIJEKA Odlukom Državnog inspektorata pas Otto dobit će novu priliku za socijalizaciju i školovanje. Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata provest će obnovljeni postupak u predmetu psa Otta te će narediti novom vlasniku provedbu mjera iz Pravilnika o opasnim psima, priopćili su iz Državnog inspektorata.


Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:


„Konkretno, mjere se odnose na držanje psa pod stalnim nadzorom kako se ne bi ugrozila sigurnost ljudi i životinja, na zabranu darovanja takvog psa drugim osobama, zabranu izlaganja i promocije, nastupanja na natjecanjima, izložbama, javnim nastupima ili okupljanjima te na zabranu oglašavanja u svrhu prodaju. Isto tako, nužno je provesti mjeru kastracije psa u roku od 14 dana te u Upisnik pasa i u njegovu Putovnicu upisati da se radi o opasnom psu.




U svrhu daljnjeg držanja opasnog psa posjednik mora dostaviti potrebne potvrde (da nije pravomoćno osuđen za kaznena djela, da nije pravomoćno kažnjen za prekršaj iz područja zaštite životinja, iz područja javnog reda i mira i drugih zakona u kojima su propisani prekršaji s elementima nasilja ili da za takvo djelo nije pokrenut postupak te potvrdu o poslovnoj sposobnosti) te s navedenim psom proći ispit (sa zadovoljavajućom ocjenom) poslušnosti za psa pratitelja s uključenom provjerom socijalizacije uz obvezno školovanje.


U novom postupku će stručna osoba ovlaštena od Hrvatskog kinološkog saveza utvrditi može li se pas Otto uspješno privesti socijalizaciji i školovanju. Čitav postupak bit će kontroliran od strane Veterinarske inspekcije Državnog inspektorata koja će pratiti proces te će sukladno stručnoj procjeni donijeti konačnu odluku.


Napominjemo kako predmetno rješenje nije ukinuto niti poništeno, već se provodi obnova postupka po službenoj dužnosti u dijelu koji se odnosi na eutanaziju psa”, priopćili su iz Kabineta Državnog inspektorata.


Podsjetimo, trogodišnji pas Otto, pasmine Cane Corso, prošlog je tjedna na zagrebačkom Ksaveru napao pet osoba, a ugrizao njih četiri. Otto je i ranije napadao ljude.


U skloništu Dumovec, gdje je Otto trenutačno u karanteni, odvojen od dosadašnjih vlasnika, uvjereni su u Ottovu resocijalizaciju.


– Dva puta je pas iskoristio našu nepažnju i pobjegao izvan kuće. Jednom je u skakanju i igri ogrebao susjeda, a drugi put ugrizao susjeda – pisao je na svojem profilu 18. lipnja prošle godine Ivan Sporiš, vlasnik psa.


Već tad je veterinarska inspekcija njegova psa Otta, pasmine cane corso, starog oko tri godine, proglasila opasnim te mu naložila 11 mjera koje mora provesti.