Očekivani potez

PRESUDILI IM GOVORI NA SABORU HDZ-a Stier i Kovač razriješeni dužnosti u stranci

Dražen Ciglenečki

Foto Jurica Galoic/PIXSELL

Foto Jurica Galoic/PIXSELL

Andrej Plenković je kazao kako su Ivo Stier i Miro Kovač izgubili njegovo povjerenje i dobio je veliku podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Samo troje članova bilo je suzdržano



ZAGREB   Premijer Andrej Plenković mjesecima je odgađao smjenu Davora Stiera i Mire Kovača s dužnosti političkog odnosno međunarodnog tajnika HDZ-a, a danas je odlučio povući taj potez, s obrazloženjem da su oni izgubili njegovo povjerenje.


Otvorio je tu temu na zajedničkoj sjednici Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća i dobio veliku podršku članova, samo ih je troje, potpredsjednica Ivana Maletić te predsjednik Zajednice poduzetnika Domagoj Milošević i predsjednik stranačke Akademske zajednice Ivica Kostović bili suzdržani.


Stier i Kovač, s obzirom da nisu izabrani dužnosnici, automatski su ispali iz Predsjedništva HDZ-a. U siječnju 2014., tadašnji predsjednik stranke Tomislav Karamarko maknuo je Stiera s mjesta međunarodnog tajnika, formalno je to bilo u njihovom dogovoru, a zamijenio ga je Kovač.




Sada njih dvojica odlaze u paketu. Novi politički tajnik je ministar uprave Lovro Kuščević, a međunarodni tajnik postao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


Presudni govori


Plenković je na sjednici Predsjedništva HDZ-a 6. travnja rekao Stieru da »ne vidi kako bi mogao ostati politički tajnik ako će glasovati protiv Istanbulske konvencije«.


Tada Kovača nije spominjao. Premda su obojica u parlamentu bili protiv te konvencije, Plenković javno potom govorio da neće biti sankcija ni za koga tko je glasovao na taj način.


Međutim, iz premijerovog kruga su stalno dolazile tvrdnje da Stier i Kovač, posebno ovaj prvi, ne mogu ostati na svojim dužnostima iz razloga što se ne slažu s politikom predsjednika HDZ-a.


– Plenković jednostavno mora zaustaviti one koji mu u stranci očito rade o glavi. Sve su radili da slabe njegovu poziciju i za nekoliko bi mjeseci bio u još goroj poziciji. Došlo je dotle da se može reći ili on ili oni – rekao nam je jučer poslijepodne izvor iz Banskih dvora. Konačno su Stieru i Kovaču, po svemu sudeći, presudili njihovi istupi na nedavnom Saboru HDZ-a. Neslužbeno doznajemo da su se neposredno prije početka sjednice Stier i Kovač sastali s Plenkovićem i glavnom tajnikom stranke Gordanom Jandokovićem i da im je tada rečeno da će biti smijenjeni i to zbog govora koje su održali na Saboru HDZ-a.


– Njihova je pozicija već dugo neobranjiva, budući da ne tumače i provode politiku HDZ-a nego neku svoju. Ali, činjenica je da su kap koja je prelila čašu bili ti njihovi govori. Nije Stier rekao na Saboru HDZ-a ništa neprihvatljivo, ali je njegov govor protiv klijentelizma objektivno štetio stranci. Plenković je kao predsjednik HDZ-a iznio sve o postignućima naše Vlade i o stvarima koje još namjeravamo učiniti, ali to gotovo nije imalo nikakav odjek. Sve je što se tiče Sabora HDZ-a zasjenio istup Stiera, pa i Kovača. Ozbiljne stranke ne mogu tako funkcionirati – kazao nam je jedan član vodstva HDZ-a.


Kalmeta raste


Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća prvo se raspravljalo o Saboru HDZ-a, a raspravu je usmjerio – Božidar Kalmeta.


– Tvrdio je da Sabori HDZ-a moraju biti parade jedinstva, bez ikakvog iskakanja, i kritizirao sve koji su malo odudarali od toga – ispričao nam je HDZ-ovac prisutan na sastanku. Kalmeta je na njemu bio kao član Nacionalnog vijeća, a već prije sjednice upravo je on svojom izjavom dao naslutiti da se Stieru i Kovaču ne piše dobro.


–  Predsjednik vodi jednu politiku i nije prirodno da politički tajnik ima potpuno suprotno mišljenje. To je abeceda politike. Što se mene tiče, ja tu apsolutno nemam dilema, iako osobno nemam ništa protiv Stiera i Kovača – rekao je Kalmeta novinarima.


Primjetan je rast njegovog utjecaja u HDZ-u u posljednje vrijeme. Plenković nije dopustio Kalmeti da, zbog sudskog procesa koji se vodi protiv njega, bude na listi HDZ-a za parlamentarne izbore 2016., niti da se prošle godine ponovno kandidira za gradonačelnika Zadra, ali sada mu je, čini se, jako važan.


Plenkovićeve pristaše u vrhu HDZ-a ističu da »Stier i Kovač nisu pružali otpor, svjesni vjerojatno da ne mogu ostati na tim dužnostima ako ne uživaju povjerenje predsjednika stranke«. I ostali naši sugovornici slažu se da, kad je Plenković pri kraju sjednice predložio njihovu smjenu, Stier i Kovač nisu burno reagirali. Jedini koji ih je uzeo u zaštitu bio je Milošević, upozoravajući Plenkovića »HDZ-u ne treba produbljivanje podjela, a ove smjene su korak u tom smjeru«.


Burna rasprava


Kovač je, pak, doznajemo, predsjedniku HDZ-a više kontrirao dok se raspravljalo o odjecima Sabora HDZ-a. Zamjerio je Plenkoviću da u vođenju HDZ-a primjenjuje dvostruke kriterije.


– Kovač se prisjetio da ni na Saboru HDZ-a 2016. nije bilo jedinstva i da je tada Plenković rekao da, aludirajući na Karamarka, stranka ne smije biti talac niti jednog člana. Zašto se sada, upitao je Kovač, traži totalno jedinstvo.


Zatim je ispričao da je na početku Plenkovićevog mandata predložio da Klub zastupnika HDZ-a održava redovne klauziru, no premijer mu je odgovorio da za to nema vremena.


»No, ti ovaj tjedan ideš na klauzuru EPP-a u München, što je, naravno, u redu, ali to su dvostruki kriteriji«, rekao je Kovač Plenkoviću. Spomenuo je kao primjer licemjerja i to što Plenković govori da je referendum »Narod odlučuje« promašen i protivan Ustavu, a zamjenik Milijan Brkić je izjavio da se ne smije ponižavati ljude koji su se potpisali za taj referendum.


Kovač je čak rekao Plenkoviću i da je on izgubio njegovo povjerenje, jer se nikad nije s njim konzultirao, iako je bio međunarodni tajnik – ispričao nam je jedan od sudionika današnjeg HDZ-ovog skupa.


Nakon što je sve završilo, Kovač je izjavio da mu je savjest čista, a na novinarsko pitanje o eventualnim budućim ambicijama odgovorio je da će »sve reći kad za to bude vrijeme«.