Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
10. prosinca 2019.
Ispis članka: Ovo se još nije dogodilo. Majku zvali da dođe u Prag po sina jer se napio na maturalcu - Novi List

NoviList.hr

Ovo se još nije dogodilo. Majku zvali da dođe u Prag po sina jer se napio na maturalcu

Priča iz Makarske

20. rujan 2018 07:48

Napisao: P. N.

Voditeljici ekskurzije predložila sam da pričeka do jutra dok se učenik otrijezni, no ona je to odbila jer je smatrala da je takav postupak ujedno i upozorenje učenicima. Više o tome ne mogu vam reći – rekla je razrednica

Prag / Ilustracija Pixabay.com

Maturalne ekskurzije uobičajena su "mjesta" na kojima se mnogi tinejdžeri prvi put susretnu s alkoholom. No priča iz jedne makarske srednje strukovne škole, čiji su učenici bili na putovanju u Češkoj, doista je presedan.

Majka jednog učenika, naime, dobila je ovih dana poziv da što hitnije dođe u Prag po svojeg sina, koji se tamo - opio.

Slučaj alarmiranja roditelja zbog opijanja, piše Slobodna Dalmacija, ne bilježe u ovoj školi, iako su prije nekoliko godina zvali roditelje jednog djeteta kojem je bilo ugroženo zdravlje.

– Nismo imali situaciju da je netko od učenika bio toliko "nestašan" da smo ga morali vraćati doma. Ako su posrijedi bolest ili ozljeda, uvijek to nastojimo riješiti na putu, a srećom svih ovih godina nije se nikad radilo o nečemu tako ozbiljnom da smo morali dijete slati doma i zvati roditelje. Nastavnici i pratitelji uvijek nastoje sami riješiti problem. Na ekskurziju po pravilima idu razrednik te pratitelj po svakom autobusu. Ponekad čak idu i dva nastavnika i u pravilu se time "pokrijemo" – rekli su Slobodnoj Dalmaciji u agenciji "Eridan".

Ravnatelj Momir Sumić navodi kako se u ovom slučaju postupilo sukladno Pravilniku o izvanučioničkoj nastavi, kojim je reguliran protokol. U članku 21. Pravilnika o izvanučioničkoj nastavi pod obaveze učenika navodi se primjereno ponašanje, te se ističe kako učenici ne smiju uzimati ili poticati druge učenike na korištenje alkohola, duhanskih proizvoda i opijata.

– Voditeljici ekskurzije predložila sam da pričeka do jutra dok se učenik otrijezni, no ona je to odbila jer je smatrala da je takav postupak ujedno i upozorenje učenicima. Više o tome ne mogu vam reći – rekla je razrednica nestašnog učenika Nada Simić.