Novi izbor

Ovih pet ljudi žele postati povjerenici za informiranje

Hina

Rok za prijave istekao je koncem prošlog tjedna, pa je malo vjerojatno da će stići još koja kandidatura, rekli su u srijedu u Hrvatskom saboru koji će povjerenika birati na jesen



Pet kandidata javilo se na ponovljeni javni poziv za izbor povjerenika za informiranje, poziv je ponovljen jer se na prethodni javio samo jedan kandidat, a Hrvatski sabor koji povjerenika bira mora odlučivati o prijedlogu s najmanje dva imena.


Na poziv saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik, za ‘nasljednika’ povjerenice Anamarije Musa, javili su se doktor pravnik znanosti Zoran Pičuljan, novinar Antun Filić, pravnice Kata Lerotić, Andrijana Ćelap i Dubravka Bevandić.


Musa, kojoj mandat traje do listopada, nije se kandidirala, vraća se znanstvenoj karijeri na zagrebačkom Pravnom fakultetu.




Rok za prijave istekao je koncem prošlog tjedna, pa je malo vjerojatno da će stići još koja kandidatura, rekli su u srijedu u Hrvatskom saboru koji će povjerenika birati na jesen.


Pravnici i novinar


Pičuljan, doktor pravnih znanosti, veleučilišni je nastavnik i sveučilišni docent. U iznimno bogatoj karijeri, bio je savjetnik potpredsjednika Vlade za pravna pitanja, veleposlanik u Češkoj, zamjenik ministra uprave, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa, tajnik Ministarstva vanjskih poslova, objavio je četiri knjige iz područja prava, tri iz promocije hrvatske kulture….


Filić, obrazovanjem politolog, dugogodišnji je novinar Večernjeg lista, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske.


Lerotić je voditeljica Službe za zajedničke poslove Ureda državne uprave u Sisačko-moslavačkoj županiji, u tom Uredu radi godinama, a od 2012. do 2017. bila je njegova predstojnica.


Ćelap je viša upravna savjetnica za prava hrvatskih branitelja Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji, od 2013. do 2017. bila je predstojnica tog Ureda, prije toga odvjetnica.


Dubravka Bevandić radi u uredu Povjerenika za informiranje, voditeljica je Službe za zaštitu prava na pristup informacijama, prije toga radila je u Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP).


Na temelju pristiglih prijava, uz prethodno pribavljeno mišljenje Odbora za informiranje, Odbor za Ustav utvrdit će prijedlog s najmanje dvoje kandidata i poslati ga Saboru koji bira povjerenika.


Na tu dužnost može biti izabran hrvatski državljanin s prebivalištem u Hrvatskoj, sa završenim studijem pravne ili društvene struke, najmanje 10 godina radnog iskustva u struci, istaknuti je stručnjak s priznatim etičkim i profesionalnim ugledom i iskustvom iz područja zaštite i unapređenja ljudskih prava, slobode medija i razvoja demokracije.


Kandidat za povjerenika ne smije biti osuđivan i protiv njega se ne smije voditi kazneni postupak za kaznena djela za koje se postupak pokreće po službenoj dužnosti, te ne smije biti član političke stranke.


Kandidati prolaze sigurnosnu provjeru.