Gostovanje u Bujici

Ona njemu “ekskluzivni intervju”, on joj ovako vratio: Marijačić ponizio Kolindu Grabar-Kitarović

Dražen Ciglenečki

Ivica Marijačić (foto: Pixsell), Kolinda Grabar-Kitarović (foto: Novi list)

Ivica Marijačić (foto: Pixsell), Kolinda Grabar-Kitarović (foto: Novi list)

Predsjednica nije intervjuom pridobila Marijačića i ne može računati da će joj, kao na prošlim izborima, Hrvatski tjednik odraditi dio kampanje



ZAGREB  Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pretrpjela je brojne kritike zbog intervjua što ga je prije mjesec dana dala Hrvatskom tjedniku. Čak joj je premijer Andrej Plenković, čija bi ona trebala biti predsjednička kandidatkinja, javno poručio da je mogla intervju dati nekom drugom, a ne desničarskom mediju u kojem je on nekad pisao kolumne.


Ali, najveću sramotu predsjednica je doživjela iz usta upravo glavnog urednika Hrvatskog tjednika Ivice Marijačića, s kojim je razgovarala kako bi se dodvorila njemu i publici njegovih novina.


Gostujući u emisiji koju vodi Velimir Bujanec, Marijačić je na krajnje paternalistički način govorio o Kolindi Grabar-Kitarović, prikazujući je pritom kao politički i intelektualno posve inferiornu osobu.




Marijačić je svoj razgovor s Kolindom Grabar-Kitarović brendirao kao »intervju koji je potresao cijelu Hrvatsku«. Bujanec ga je upitao je li bio zadovoljan predsjedničinim odgovorima i na površinu je isplivalo Marijačićevo izrazito negativno mišljenje o njoj.


– Meni je poznata konformistička dimenzija njezine osobnosti. Ona će sugovorniku reći ono što se od nje očekuje. Ona će Vučiću reći ono što on očekuje od nje, meni ono što ja očekujem, a vama što vi očekujete. To je karakteristika politički neizgrađenih osoba. Mislim da predsjednica još uvijek nije dovoljno politički izgrađena i educirana osoba jer jednostavno nema takav sustav odgoja ni obrazovanja – ponizio je Marijačić predsjednicu Republike, čiji je izbor 2015. svesrdno podržavao.


Otkrio je i da je prije nego što se u Uredu predsjednice sastao s Kolindom Grabar-Kitarović njezinim savjetnicima, koji su mu i ponudili ovaj intervju, »dao do znanja da ona više nije moj politički favorit«.


Predsjednica se, dakle, uzaludno trudila. Nije tim intervjuom pridobila Marijačića i ne može računati da će joj, kao na prošlim izborima, Hrvatski tjednik odraditi dio kampanje i osigurati joj podršku desničarski orijentiranih birača.