Danas odluka u Bruxellesu

‘Nisu svi imali iste šanse’: Hrvatska odustala od kandidature za sjedište Europske agencije za lijekove

Hina

Reuters

Reuters



Hrvatska je danas, neposredno pred donošenje odluke, povukla svoju kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove. Potvrdili su to upravo iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


– Takva je odluka donesena nakon naše ocjene postupka koji prethodi donošenju odluke o premještaju ove agencije iz Ujedinjene Kraljevine. Držimo da taj postupak ne osigurava vrednovanje svih kriterija na isti način, te da je bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove. Republika Hrvatska je međutim u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo natjecanja za sjedište budućih agencija i tijela Europske unije. Držimo da bi temelj svih budućih odluka trebao biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Europske unije, objašnjavaju u Ministarstvu.


Pejčinović Burić: Iznenadilo nas je da nisu jednako vrednovani svi kriteriji


Hrvatska nije bila zadovoljna kako su vrednovani kriteriji za odlučivanje o novom sjedištu Europske agencije za lijekove, poglavito kriterij zemljopisne pokrivenosti te se stoga odlučila na povlačenje kandidature, procijenivši koje će zemlje poduprijeti i zauzvrat dobiti potporu u stvarima koje su njoj važne, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.




 Ministrica Pejčinović Burić sudjeluje na sastanku Vijeća za opće poslove, koje će kasnije popodne glasovati o novim sjedištima Europske agencije za lijekove (EMA) i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA), koje se moraju preseliti iz Londona kada Velika Britanija napusti EU.


 »Iznenadilo nas je da nisu jednako vrednovani svi kriteriji. Mi smo se prije svega uzdali u kriterij geografske pokrivenosti, da će se kod dodijeljevanja sjedišta agencija voditi briga da one zemlje koje još nemaju nijednu agenciju imaju prioritetan status«, izjavila je novinarima ministrica Pejčinović Burić.


 Ona je dodala da je zemljopisni kriterij utvrđen na summitu još 2003. godine, a da se to na neki način zaobilazi jer se tvrdi da to vrijedi za nove agencije, a ne za nova sjedišta već postojećih agencija.


 Ministrica je istaknula da su se različito ocijenjivali i drugi kriteriji, koji bi Hrvatskoj išli u prilog poput primjerice utjecaja na proračun EU-a, što uključuje i elemente poput troškova života, zatim pitanje prometne povezanosti, gdje je jasno da su u velikoj prednosti veliki centri.


 Na upit zašto se onda za odustajanje čekalo do zadnjeg trenutka, ministrica Pejčinović Burić je rekla da je ona o tome već govorila na zadnjem sastanku Vijeća za vanjske poslove prije mjesec dana i da je također s tim u vezi poslano pismo glavnom tajništvu Europske komisije.


 »Odustajanje je zapravo treći korak u nizu s kojim smo željeli pokazati da nismo zadovljni ovakvim pristupom. Ovo je za nas bilo dobro iskustvo za budućnost – sama kandidatura i učenje procedure oko toga. Željeli smo poslati poruku da se ubuduuće kod izbora sjedišta agencija treba vratiti na izjavu iz 2003. godine i prioritetno uzeti one zemlje koje nemaju nijednu agenciju, a takvih je danas pet«, rekla je ministrica.


 Ministrica je odbila reći za koga će Hrvatska glasovati.


 »Mi se ne bismo izjašnjavali prije nego što dođe red za to, jer onda ni tajno glasovanje ne bi imalo smisla. Mi smo išli u pregovore s državama s kojima imamo zajednički interes. To je potpuno legitiman stav, tako se radi s onim državama s kojima imate zajedničke interese i koje mogu poduprijeti neke stvari koje su za Hrvatsku važne«, rekla je ministrica.


 »Procijenili smo koga ćemo poduprijeti i mislim da ćemo od tih zemalja zauzvrat sigurno dobiti podršku za neke stvari, to je najnormalnije u ovim situacijama«, dodala je.


Ministri vanjskih poslova EU-a danas će u Bruxellesu odlučiti o tome gdje će biti novo sjedište Europske agencije za lijekove (EMA), prestižne organizacije koja budućem domaćinu donosi značajnu ekonomsku dobit. Ishod je nepredvidiv jer je način glasanja kombinacija izbora novoga Pape i pobjednika Eurosonga. 


EMA je najveća europska agencija s gotovo 900 zaposlenih koja mora napustiti London do 2019. kada Britanija napusti Europsku uniju.


Prestiž i ekonomska dobit koju nosi EMA, koju nazivaju i »krunskim draguljem« EU-a, pokrenuli su ono što je jedan diplomat nazvao »masovnim« lobiranjem, nagovaranjem i vraćanjem usluga među europskim prijateljima i rivalima.


Način na koji će ministri glasati svojevrsna je kombinacija glasanja kakav se provodi na kičastom Eurosongu i tajnog izbora Pape.


Sastanak GAC-a počinje u 14.45 sati, ali prvo će se razgovarati o tome kako napreduju pregovori o brexitu.


Vjerojatno negdje između 16 i 17 sati na dnevni će red doći izbor novog sjedišta EMA-e. U prvom krugu svaka zemlja članica izabrat će tri kandidata i rangirati ih s tri, dva, odnosno jednim bodom.


Malo je vjerojatno da će se pobjednik znati nakon prvog kruga. Glasanje će biti tajno pa se očekuje da će mnogi kandidati u prvom krugu glasati za sebe. Neki diplomati tvrde kako bi neke zemlje u prvom krugu mogle glasati za slabije kandidate kako bi iz daljnjeg natjecanja izbacile one jače i tako sebi otvorile put za pobjedu.Tri kandidata, ili više ako je broj glasova izjednačen, idu u drugi krug. Između dvaju krugova glasanja mogu se očekivati nova lobiranja i sklapanja novih saveza. Baš kao u konklavi, listići se nakon svakog kruga uništavaju.

Tko ulazi kao Papa, izlazi kao kardinal


»Nitko zapravo ne zna što će se dogoditi«, rekao je jedan diplomat. »Oni će tamo biti zatvoreni satima… Možete pokušati osigurati neku potporu, ali glasovanje je tajno i nema načina da se provjeri je li ispoštovano ono što ste dogovorili«.


Ako niti nakon tri kruga glasanja ne bude pobjednika, moglo bi se pristupiti ždrijebu. Ta ću dužnost onda pripasti estonskom ministru Mattija Maasikasu, čija zemlja do kraja godine predsjeda EU-om.


Po kladionacama, prvi favorit je Milano, ispred Bratislave i Amsterdama.


O sudbini EBA-e, koja ima 160 zaposlenika, također će se odlučivati na sastanku ministara EU-a. Kandidature su ponudili Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Pariz, Prag, Luksemburg, Beč i Varšava.


Nijedan grad i nijedna zemlja ne mogu dobiti oba sjedišta.


Diplomati ne žele komentirati kladionice i favorite.


»Najvjerojatnije mi je da će konačni rezultat biti izopačen«, rekao je jedan od njih, podsjećajući na to kakva su sve iznenađenja znala događati iza zatvorenih briselskih vrata.


Drugi diplomat podsjestio je na uzrečicu uoči konklave. »Onaj tko ulazi kao Papa, izlazi kao kardinal«.