Zakinuti

NEPRAVILNOSTI U OBRAČUNU PLAĆA Država već četiri godine sustavno zakida pravosudne policajce

Gabrijela Galić

Policajci su zakinuti za pet-šest do 20 tisuća kuna / Foto Vedran KARUZA

Policajci su zakinuti za pet-šest do 20 tisuća kuna / Foto Vedran KARUZA

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika od resornog ministra uprave te ministarstva financija zahtijeva reviziju COP-a, a ako je ne bude, nalaz sudskog vještaka »propitkivat će« sudskim putem



ZAGREB – Država, praktično četiri godine, od ulaska zaposlenih u državnim i javnim službama u COP, odnosno Centralni sustav obračuna plaća, sustavno zakida pravosudne policajce. Plaće im se kroz COP ne obračunavaju temeljem odredbi kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, a u konačnici su zakinuti i pravosudni policajci i država, jer se jednima isplaćena niža plaća no što bi trebala biti, a posljedično država naplaćuje manje doprinosa i poreza. Ta odstupanja, odnosno zakidanja pravosudnih policajaca, utvrdio je i sudski vještak na osnovu analize niza isplatnih lista. Iz te dokumentacije razvidno je da, zbog krivog obračuna u COP-u, pravosudni policajac, ovisno o mjesecu, primi od 70-ak pa do gotovo 340 kuna nižu neto plaću no što bi je dobio da su mu dodaci na plaću obračunati kako treba.


»Kontrolnim izračunom plaća na danom uzorku, dosljednom primjenom odredbi Kolektivnog ugovora, utvrdio sam konstantna odstupanja u izračunima COP-a na štetu radnika, proračunskih fondova, poreza i prireza«, među ostalim stoji u mišljenju Davora Banovića, stalnog sudskog vještaka za financije, reviziju i računovodstvo. On nadalje utvrđuje i s »uvrštavanje rada na dane državnih blagdana u fond sati redovnog rada, umanjuje vrijednost radnog sata«.


Rad u smjenama


»Obračunska lista bi trebala biti transparentna i razumljiva tako da omogućava računsku provjeru izračuna i primijenjenih odredbi Kolektivnog ugovora, što u stvarnosti nije«, stoji u mišljenju stalnog sudskog vještaka. On je vještačenje proveo na zahtjev Odbora pravosudne policije Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN).




»Kada običan čovjek uzme kalkulator i pokuša izračunati plaću na osnovu platne liste, to je nemoguće napraviti. Ispada da ti je, što više radiš, manja vrijednost radnog sata«, kaže nam Jasna Stilinović, predsjednica Odbora pravosudne policije SDLSN-a. Ističe kako od sredine 2014. upozorava da se radi o nepravilnom obračunu plaća, odnosno da se pravosudne policajce, koji rade u tri smjene te međusmjenama, zakida.


»U tom periodu smo pokrenuli i šest različitih tužbi, zbog nepravilnog obračuna plaća. Sve smo ih dobili«, navodi Stilinović. Naravno, riječ je o tužbama koje su se odnosile na višemjesečne nepravilne isplate plaća te je sudskim putem utvrđeno kako su radnici zakinuti za »pet-šest do 20 tisuća kuna« na osnovu nepravilno obračunatih dodataka.


Uskraćena i država


Prema onom što stoji u nalazu stalnog sudskog vještaka, nakon sačinjenih izračuna, »utvrđena su odstupanja – nepravilnosti sustava COP«. Ona su, kako se navodi, razvidna kod plaćanja blagdana koji je neradni dan jer se narušava vrijednost radnog sata. Također se, kako stoji u nalazu, uočene nepravilnosti kod obračunavanja dodataka »kojima se narušava plaćanje stvarne prisutnosti na radu«.


Primjerice, na plaći pravosudnog policajca koji je u kolovozu 2016. osim redovnog rada imao i noćni rad, rad subotom i nedjeljom kao i noćni rad subotom i nedjeljom, rad blagdanom, prekovremeni noćni rad razlika obračuna COP-a i stalnog sudskog vještaka je 581,14 kuna. Odnosno, prema COP-u bruto plaća radnika je bila 10.302,91 kunu, dok je sudski vještak utvrdio da je trebala iznositi 10.884,05 kuna. Radnik je za taj mjesec trebao primiti 7.699,85 kuna neto, a primio je 337 kuna nižu plaću. Država je, pak, ostala uskraćena za dodatnih 293 kune na ime ukupnih doprinosa i poreza.


»Vrijeme je da se COP popravi«, smatra Stilinović. Sam SDLSN je od ministra pravosuđa te ministarstva financija zatražio reviziju izračuna plaće u COP-u kako bi se utvrdilo jesu li službenici pravosudne policije oštećeni pri obračunu plaće te jesu li pritom oštećeni i proračunski fondovi te jesu li po osnovi poreza i prireza ostvareni odgovarajući prihodi.


»Obavijestite nas o rezultatima provedene revizije, jer ćemo u suprotnom valjanost nalaza sudskog vještaka biti prisiljeni propitkivati u sudskom postupku«, stoji u dopisu koje je nadležnim ministarstvima uputio Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a.